Hlavní obsah

Němcům se v semifinále postaví Italové

Dvojí zápis do historie se podaří hráčům Itálie, pokud dnes v semifinále porazí domácí Německo. Kromě toho, že budou moci bojovat o svůj čtvrtý titul, budou prvním týmem, který Němce porazil na Vestfálském stadionu v Dortmundu.

Článek

Německý tým odehrál v Dortmundu čtrnáct mezistátních zápasů za posledních 71 let. Třináctkrát odešel jeho soupeř poražen, jen v roce 1977 tu dokázal Wales remizovat. "Publikum v Dortmundu je fenomén," tvrdí záložník Borowski. "Diváci budou pro nás dvanáctým hráčem," dodal. Jeho týmu tak hraje do karet téměř všechno: domácí mužstvo hraje na oblíbeném stadionu a zápas od zápasu mu roste forma. Přestože před šampionátem zmiňoval Německo v souvislosti s největším favoritem jen málokdo, hráči trenéra Klinsmanna svými výkony dali jasně najevo, že jejich cílem je čtvrtý titul v historii. Bez problémů se prokousali základní skupinou a v osmifinále pak bez obdrženého gólu porazili i Švédy. Nejtěžší soupeř čekal Němce ve čtvrtfinále; Argentina byla považována za možná největšího kandidáta na vítězství a i s ní si Klinsmannovi svěřenci po penaltovém rozstřelu poradili. Problémy nemá trenér ani se zraněními. Kanonýr Klose a tvůrce hry Ballack si sice po utkání s Argentinou stěžovali na pokopaná lýtka, oba jsou ale fit. Klinsmann tak bude postrádat jen Fringse, který byl potrestán za pozápasovou potyčku s Argentinci.

Jediné, co Němcům nehraje do karet, je historie vzájemných zápasů s Itálií. Z 28 zápasů je dokázali porazit jen sedmkrát a třináctkrát šli ze hřiště se sklopenou hlavou. Nejtěžší porážku jim squadra azzura uštědřila před 24 lety. Němcům chyběl k titulu poslední krok, ve finále šampionátu ve Španělsku ale na nestačili na hráče v modrém, kteří zvítězili 3-1. Na letošním šampionátu se hráčům trenéra Lippiho daří stejně jako jejich dnešnímu soupeři; i oni jen jedinkrát remizovali, když ve skupině nedokázali porazit Američany, a ostatní zápasy vyhráli. Formu ze základní části potvrdili nejprve v osmifinále, když porazili přísně odpískanou penaltou Austrálii 1-0, a mezi nejlepší čtyři se dostali po výhře 3-0 nad Ukrajinou. Poslední vzájemný duel obou dnešních soupeřů se odehrál v březnu ve Florencii. Domácí Italové tehdy vyhráli přesvědčivě 4-1, tomuto výsledku ale velkou důležitost nepřikládají. "Bude to úplně jiný zápas," prohlásil obránce Zambrotta. "Byl to přátelák v Itálii a tohle je semifinále mistrovství světa v Německu. Vedou si dobře, dostali se do semifinále a určitě chtějí i dál. Bude to náročný zápas pro obě strany," dodal Zambrotta. Jeho týmu bude téměř jistě znovu chybět zkušený obránce Nesta, kterého stále trápí třísla, po odpykání trestu se ale vrací Materazzi vyztužit defenzivu, která v pěti zápasech povolila soupeřům jediný gól.

Domácí prostředí a dosavadní suverenita Němců jsou hlavními důvody, proč je bookmakeři považují za favorita s kursem 2.10. Na remízu je 3.10 a pokud dnes věříte Italům, můžete si je vsadit s kursem 3.50. Pokud vám to nestačí, vyberte si některou z desítek dalších příležitostí a jestli se chcete bavit u televize, počkejte si do začátku zápasu a potom začněte sázet live.

Reklama