Hlavní obsah

Národní liga chce ukončit nadvládu Americké

Až příliš jednoznačně vyznívaly v nedávných letech souboje obou zámořských baseballových lig v zápasech All-Star. Zástupci americké ligy vyhráli osm z devíti posledních utkání; podaří se dnes hráčům Národní ligy dokázat, že jsou jim rovnocenným soupeřem?

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Rivalita obou lig zámořské baseballové soutěže se datuje k začátku minulého století. Od roku 1903 se vítězný tým té starší - tedy Národní - ligy utkává s nejlepším mužstvem Americké ligy ve Světové sérii, ve které se rozhoduje o světovém šampionovi.

Ačkoli se nedá říci, že by v jedné či druhé lize byli horší hráči, poslední roky jsou ve znamení dominance Americké ligy. Její hráči vyhráli osm z posledních devíti soubojů. Že to není náhoda dokazuje i letošní sezona, ve které v meziligových zápasech vyhrály týmy Americké ligy 61 procent zápasů. "Když se podíváte na ta čísla, nemůžete tomu věřit," kroutí hlavou Albert Pujols, nejlepší pálkař Národní ligy. "To je jeden z důvodů, proč můžete hrát jak dlouho chcete, a stejně nedokážete přijít na to, proč se některé věci dějí. Snad se nám to dnes podaří obrátit," dodal nejužitečnější hráč Národní ligy v loňské sezoně.

Alex Rodriguez, jedna z největších hvězd Americké ligy a nejdražší hráč vůbec, ale věří, že on a jeho dnešní spoluhráči budou pokračovat v současném trendu. "Je to daleko kvalitnější liga," popíchl své dnešní soupeře. "Americká liga je all-star tým všech all-star týmů," tvrdí Rodriguez. "V Americké lize je třicet nebo čtyřicet dalších hráčů, kteří by si zasloužili hrát a nehrají. Letos pro mě bylo vůbec nejtěžší se do našeho týmu dostat," dodává hráč, který se v exhibičním utkání představí podesáté v kariéře i přesto, že prožívá jednu z nejslabších sezon v kariéře.

Bookmakeři zřejmě věří historii, a proto dnes vypsali jako favorita Americkou ligu, na kterou si můžete vsadit s kursem 1.63. Věříte dnes Národní lize, jejíž dva hráči byli finalisty včerejšího Home Run Derby? Potom si vsaďte na ni, kurs je 2.30. A pokud vám to nestačí, vyberte si nějakou z dalších příležitostí - odvážní si například mohou vsadit na výhru Národní ligy o sedm a více bodů s kursem 12.00.

Reklama