Hlavní obsah

Jablonec zažije severočeské derby

Fotbalový svátek dnes budou mít fanoušci v Jablonci nad Nisou. Jejich tým dnes na Střelnici přivítá Liberec, aby se s ním utkal v tradičním derby.

Článek

Jestliže se o derby říká, že nemá favorita, v tomto případě to až do loňské sezony dlouhé roky neplatilo. Jablonec čekal na prestižní výhru od roku 1998; třináct zápasů trvající prokletí konečně zlomil loni, kdy na svém stadionu jako vůbec první dokázal budoucího mistra ligy porazit . Dnes by chtěl před svými diváky výsledek 1:0 zopakovat, je ovšem otázkou, jestli mu domácí prostředí bude svědčit. Zatím se mu totiž daří spíš na cizích hřištích, odkud si přivezl už dvě výhry. Na Střelnici zahájil sezonu remízou 2:2 s Mostem, o dva týdny později znovu remizoval, tentokrát se Spartou, a neuspěl ani napotřetí, když nestačil na Mladou Boleslav a prohrál 0:2. Poprvé se fanoušci v Jablonci radovali až před čtrnácti dny, kdy si domácí poradili s nevýraznými Teplicemi 2:1.

Dnes je ovšem čeká soupeř úplně jiného kalibru. Úřadující mistr z Liberce totiž vtrhl do nového ročníku Gambrinus ligy málo vídaným způsobem. Nejen, že poráží, co mu stojí v cestě, během sedmi odehraných zápasů navíc neinkasoval jediný gól. Jediným týmem, který síle Liberce odolal, je Brno. Ani to ale brankáře Čecha nepřekonalo a remizovalo na severu Čech 0:0; ostatní soupeře svěřenci trenéra Lavičky porazili, naposledy si doma poradili s Mostem 3:0. Jediné zklamání zažil Slovan v předkole Ligy mistrů, ve kterém nestačil na Spartak Moskva. Chuť si ovšem potom spravil v úvodním utkání Poháru UEFA, ve kterém doma problémů porazil bělehradskou Crvenu Zvezdu 2:0. Dnes si budou liberečtí dávat pozor především na Davida Lafatu, který chce být prvním, kdo Marka Čecha překoná. "Bude zapotřebí uhlídat hlavně střelce Lafatu, kterému start do sezony vyšel parádně. Budou hrát doma, a tam vždy hrají hodně ofenzivně. Na to si budeme muset dát pozor," tvrdí útočník hostů Jan Holenda.

Větší šance na úspěch dnes bookmakeři dávají dosud neporaženému Liberci. Na jeho výhru vypsala společnost bwin kurs 2.25. Myslíte si, že Jablonec bude - stejně jako loni - prvním týmem, který obhájce titulu porazí? Potom si vsaďte na vítězství domácích, kurs je 3.10. A pokud věříte, že se obě mužstva rozejdou smírně, u bwin najdete kurs na remízu 2.90.

Reklama