Hlavní obsah

Slavia se chystá na derby se Spartou

Eurotip.cz

V pořadí už 264. derby dvou pražských 'S' uvidí dnes strahovský stadion. Sparta se v něm pokusí proti Slavii potvrdit vzestup formy, kterou má od příchodu Michala Bílka na trenérskou lavici.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Sparťan Tomáš Jun tleská fanouškům po utkání proti Hearts.

Článek

Zdá se, že angažování Bílka byl od vedení Sparty výborný tah. Bývalý kouč Plzně dal hned najevo, že mužstvo povede podle svého; vyměnil realizační tým a za jeho působení přišli na Letnou Rezek s Horváthem. Bílkova sparťanská premiéra nevypadala příliš dobře, ve druhém poločase proti Zlínu ale jeho noví svěřenci zabrali a zvítězili 2:0. Růžově to s nimi nevypadalo ani o dva týdny později v Teplicích, kde ale nakonec uhráli cennou remízu 1:1. Mezitím si stihli vybudovat slušnou pozici v Poháru UEFA, když na hřišti Hearts zvítězili 2:0. Doma sice se Skoty o čtrnáct dní později jen remizovali, na postup to ale stačilo. Posledním, kdo se v domácí lize přesvědčil o formě Sparty, byly České Budějovice; Jihočeši si přijeli na Letnou pro porážku 0:3. Jedním z těch, komu nový trenér svědčí, je například brankář Jaromír Blažek. "Michal to podle mě vzal za správný konec: po dlouhé době máme pocit, že se z fotbalu nedělá věda," řekl gólman. Jeho tým půjde do dnešního derby oslaben o Tomáše Řepku, který nesmí hrát kvůli trestu. "Není pro nás ideální ten fakt, že Řepka nenastoupí, protože je to kvalitní obránce. Na druhou stranu máme v mužstvu jiné hráče, kteří ho mohou nahradit," prohlásil Bílek, který ale může počítat s Horváthem, nad kterým visely otazníky.

Dnešní zápas není jen soubojem dvou tradičních rivalů, ale také soubojem dvou týmů, které se snaží probojovat na špičku tabulky. Slavii od Sparty dělí pouhé dva body a pokud dnes zvítězí, dostane se alespoň na dva týdny před ni. Pokud zopakuje svůj výkon z minulého týdne, kdy zvítězila v Plzni 4:0, může se jí to podařit, sešívaní ale letos nehrají příliš vyrovnaně. Týden před utkáním v Plzni doma nedali gól Slovácku, o kolo předtím prohráli 0:2 v Mostu a nedařilo se jim ani v Poháru UEFA; s tápajícím Tottenhamem prohráli oba zápasy, nejprve doma na Strahově 0:1 a v Londýně prohráli stejným výsledkem. Proti Spartě se Slavii navíc dlouhodobě nedaří: v novodobé historii sehráli sešívaní se svým dnešním soupeřem 25 zápasů s bilancí 3-11-12. Právě v minulé sezoně se jim ale domácí utkání vyvedlo; loni v říjnu zvítězila Slavia 4:1 a dnes doufá, že se jí podaří uhrát podobný výsledek. "Hrajeme doma a chceme vyhrát, jen tak totiž potvrdíme tříbodový zisk z Plzně," prohlásil před utkáním trenér Jarolím, kterému bude chybět jen brankář Michal Vorel.

Podle staré pravdy derby nemá favorita, s čímž bookmakeři souhlasí. Oběma týmům dávají prakticky stejné šance: na Slavii vypsali kurs 2.70, na remízu 2.90 a na výhru Sparty kurs 2.55.

Reklama