Hlavní obsah

Tenistům v Austrálii končí karanténa, v pátek se hraje v Adelaide

Části tenistů, kteří přiletěli na úvodní grandslam sezony do Austrálie, dnes končí povinná dvoutýdenní karanténa. První skupina ze zhruba 960 hráčů, koučů a rozhodčích, kteří byli v izolaci ve třech hotelech v Melbourne, získá volnost pohybu dnes, zbytek do neděle. Uvedly to zdravotní úřady australského státu Victoria.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto, Australian open.

Článek

Další skupina tenistů, mezi nimi hvězdy typu Novaka Djokoviče či Sereny Williamsové, kteří byli v izolaci ve státu Jižní Austrálie, bude také "propuštěna" před pátečním startem exhibičního turnaje v Adelaide.

Tenisté se budou moci po absolvování karantény volně pohybovat venku s omezením blízkých kontaktů. Na rozdíl od USA či zemí Evropy, jimž se nedaří dostat šíření covidu-19 pod kontrolu, nezaznamenala Austrálie v uplynulých 11 dnech jediný případ komunitního šíření. Lidé tak získali zpět většinu svých svobod z doby předkoronavirové.

Mezi zahraničními účastníky Australian Open a přípravných turnajů je aktuálně pět nakažených, kteří budou muset zůstat v karanténě déle podle toho, kdy měli pozitivní test. Jako první ohlásila nákazu španělská hráčka Paula Badosaová, jež měla pozitivní test v sedmý den karantény a musela se minulý čtvrtek přesunout do "zdravotního hotelu". Ve španělských médiích si poté stěžovala na tamní podmínky.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Španělka Paula Badosaová během loňského French Open při utkání s Němkou Laurou Siegemundovou.

Další hráči zase byli zmatení z toho, kdy jim má karanténa skončit. Američan Tennys Sandgren, jenž je jedním z 72 tenistů v přísnější karanténě kvůli případu nákazy v letadle do Austrálie, se zlobí, že se z izolace dostane až v pátek.

"Právě jsem zjistil, že nebudu smět z pokoje až do zítřejší půlnoci, takže tu strávím skoro 15 dnů," uvedl dvojnásobný čtvrtfinalista Australian Open na instagramu. "To je další den bez tréninku," dodal Sandgren.

Podobně se divila i Gruzínka Oksana Kalašnikovová. "Když vám australská vláda nařídí zůstat (v hotelu) jen tak," napsala na twitteru 63. hráčka světového žebříčku.

Tenisté v přísnější karanténě, mezi něž patřili i Barbora Strýcová, Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč, na rozdíl od svých kolegů v mírnějším režimu nesměli hotelový pokoj opustit ani na trénink.

Australská část sezony se rozjede v pátek charitativní exhibicí v Adelaide za účasti Djokoviče, Rafaela Nadala, Dominica Thiema, Ashley Bartyové či Williamsové. Následovat budou přípravné turnaje včetně mužského ATP Cupu v Melbourne a od 8. února se bude hrát úvodní grandslam sezony Australian Open.

Reklama

Související témata: