Hlavní obsah

Bylo to strašný! štval Šafářovou nálet mravenců. Napadlo ji, že už si Wimbledon nezahraje

Londýn/Praha

Počtrnácté je Lucie Šafářová ve Wimbledonu a možná naposledy. Po zdravotních problémech neví, jak ještě bude hrát tenis dlouho a uvědomuje si, že na letošní turnaj nemusí navázat.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Lucie Šafářová na letošním Wimbledonu.

Článek

"Napadlo mě to. Třeba si ho ještě zahraju, třeba ne. Rozhodně si ho chci užít," řekla médiím jednatřicetiletá Šafářová po výhře 7:5, 6:4 za hodinu a tři čtvrtě nad Polkou Agnieszkou Radwaňskou a postupu na londýnské trávě do třetího kola.

Bývalou světovou pětku Šafářovou během kariéry trápil nespočet zranění a zdravotních problémů. Naposledy letos vynechala tři měsíce kvůli viróze, bakteriální infekci a bolestem kloubů a zvažovala, zda se ještě vracet.

Nic neplánuje

Láska k tenisu ale nakonec zvítězila. "Tenis mám pořád moc ráda. Když jsem zdravá a ještě se daří, tak mě to naplňuje a baví mě to," vysvětlila. Aktuálně neřeší, jak dlouho ještě bude na okruhu s raketou působit. "Uvidíme, jak to půjde, teď se těším na další zápasy. Užívám si turnaj od turnaje, nic neplánuju," podotkla.

V úvodních dvou zápasech v All England Clubu předvedla, že se s ní stále musí počítat. Nepříjemnou Radwaňskou porazila i díky devíti esům a celkově 22 vítězným míčům. "Ona všechno vrátí. Musela jsem si to uhrát sama," řekla.

Koncovka zápasu byla napínavá. Zaprvé proto, že Šafářová sice vedla už 5:1, ale pak odvrátila sedm brejkbolů na 5:5. "Měla jsem namále," připustila.

Kouč změnil přemýšlení

Navíc hráčkám hru znepříjemňoval nálet mravenců, kteří se podobně jako loni na kurtu objevili. "Z ničeho nic. To bylo strašný! Tři čtvrtě zápasu v pohodě a nejednou to tam začalo lítat. Bylo to dost nepříjemné, bylo jich hrozně moc. Lítali mi při brejkbolech do očí a všude. Ale bylo to pro obě stejné," řekla Šafářová.

Oba problémy - snažící se soupeřku i dotěrný hmyz - zvládla a znovu ukázala, jak se na trávě naučila hrát. Přitom zpočátku do Londýna ráda nejezdila. "Potom mi Rob změnil přemýšlení," zmínila kanadského kouče Steckleye. "Řekl mi: Ty na trávě umíš hrát a budeš na ní hrát dobře. Teď už se na trávu i těším," dodala. A má jednoduchý důvod: před čtyřmi lety si zahrála ve Wimbledonu semifinále.

Turnaj by ráda vyhrála také ve čtyřhře. S Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA mají pět grandslamových vavřínů, ale Wimbledon chybí. "Máme obrovskou motivaci. Snad nám to půjde. A když ne, svět se nezboří," dodala Šafářová.

Američanka si loni ve dvouhře ve Wimbledonu vážně poranila koleno a po operaci zbytek sezony vynechala. Letos se vrátila a Šafářová si s ní na trávě zatrénovala. "Po takovém zranění a zážitku si nedokážu představit, jak půjde do zápasu na sto procent a jak se bude cítit, ale v tréninku se hýbala dobře," uvedla Šafářová.

Reklama