Hlavní obsah

Federer vyhrál potřetí v kariéře Turnaj mistrů

Švýcarský tenista Roger Federer potřetí v kariéře vyhrál Turnaj mistrů. Nejlepší hráč současnosti v nedělním finále v Šanghaji porazil Američana Jamese Blakea hladce 6:0, 6:3 a 6:4 a navázal na své triumfy z let 2003 a 2004.

Článek

Blake se na závěrečný turnaj roku kvalifikoval jako poslední, ale ve skupině porazil světovou dvojku Rafaela Nadala i trojku Nikolaje Davyděnka. Do zápasu se světovou jedničkou však vstoupil katastrofálně. V úvodním setu se vůbec nedostal ke své typické nátlakové hře a po přesných úderech švýcarského suveréna často jen bezmocně rozhazoval rukama. Neuhrál ani game, za šestadvacet minut dostal "kanára".

Ve druhé sadě se šestadvacetiletý Američan pokusil odhodit respekt, který mu svazoval ruce, a přitvrdil hru. Ve třetí hře měl několik šancí na brejk, ale Federer hrozbu ztráty servisu chladnokrevně odvrátil a hru ukončil dvěma esy. Vzápětí se mu podařil brejk na 3:1, který rozhodl druhou sadu. Blake se dokázal v jejím dalším průběhu prosadit jen při svém podání a prohrál 3:6.

Federer i ve třetí sadě pokračoval ve strojově přesném výkonu plném vítězných úderů, především bekhendů po čáře. Ve třetí sadě se mu čistou hrou podařil brejk, a když sebral Blakeovi podání v sedmé hře, dostal se do vedení 5:2. Američan ještě zdramatizoval závěr utkání, když konečně využil brejkbol a snížil až na 5:4. Při druhém podání na vítězství v turnaji však už Federer komplikace nepřipustil. Díky výbornému servisu ho vyhrál čistou hrou, hned první mečbol proměnil po hodině a půl přímým bodem z podání.

Získal tak celkově dvanáctý letošní titul, z velkých turnajů mu chybí jen trofej z Roland Garros. Na Turnaji mistrů pětadvacetiletý Švýcar triumfoval po roční pauze, loni ho v Šanghaji trápil zraněný kotník a ve finále v pěti setech podlehl Argentinci Davidu Nalbandianovi. Blakea porazil i v šestém vzájemném zápase, celým turnajem prošel bez porážky a vydělal si díky tomu 1,52 miliónu dolarů.

Afroameričan navzdory hladké porážce ve finále dosáhl životního úspěchu a v žebříčku ATP se posune na čtvrté místo.

Čtyřhru ovládli Björkman s Mirným

Švéd Jonas Björkman s Bělorusem Maxem Mirným vyhráli čtyřhru na tenisovém Turnaji mistrů v Šanghaji, kterým prošli bez jediné porážky. V nedělním finále zvítězili nad bahamsko-kanadskou dvojicí Mark Knowles, Daniel Nestor hladce 6:2 a 6:4. Oba páry se utkaly už v základní skupině, v níž Björkman s Mirným vyhráli až po třísetovém boji.

Vítězní deblisté, kteří za sebou mají druhou společnou sezonu, si letošním triumfem vynahradili zklamání z loňska, kdy v Šanghaji prohráli všechny tři zápasy. Tentokrát si počínali suverénně, nejvíce práce měli v semifinále, v němž zdolali až ve třech tie-breacích Martina Damma s Indem Leandrem Paesem, své přemožitele z finále US Open.

Čtyřiatřicetiletý Björkman vyhrál Turnaj mistrů ve čtyřhře podruhé, před dvanácti lety v Jakartě triumfoval s krajanem Janem Apellem. S Mirným letos před Šanghají vyhráli pět turnajů včetně grandslamového Roland Garros.

Turnaj mistrů - finále
Dvouhra:
Federer (Švýc.) - Blake (USA) 6:0, 6:3, 6:4.
Čtyřhra:
Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) - Knowles, Nestor (3-Bah./Kan.) 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata: