Hlavní obsah

Federer nemíní polevit, chce být dál tenisovým vládcem

Švýcar Roger Federer chce i v příštím roce kralovat světovému tenisu. Zatím je jeho pozice na trůnu neotřesitelná, což přesně vystihovalo píseň Tiny Turnerové "Simply the Best" (Prostě nejlepší), která zněla po nedělním finále Turnaje mistrů v Šanghaji.

Článek

Na závěrečném podniku roku Federer jasně ukázal, proč je téměř nemožné ho porazit. Andy Roddick měl proti němu ve skupině tři mečboly, ale kritické okamžiky rodák z Basileje zvládá famózně a hrozbu porážky odvrátil. Ve finále pak smetl z kurtu dalšího Američana Jamese Blakea.

"Tohle jsou moje chvíle. A doufám, že ta dominance ještě chvíli vydrží," řekl pětadvacetiletý Švýcar na tiskové konferenci. I když se mu všichni dívají na záda z velké dálky, nepovažuje svou nadvládu za samozřejmost. "Musím odehrát skvěle tak devadesát zápasů, abych vyhrával, což mi to bere spoustu sil," uvedl.

Letos prohrál Federer jen pět z 97 zápasů, během posledních tří let má impozantní bilanci 247 výher a 15 porážek. "Cestování je náročné, ale doufám, že se dokážu udržet nahoře a zůstanu zdravý. Rozhodně si dávám dobré šance, že budu příští rok hrát znovu dobře," prohlásil.

Nejlepší v historii

Čtyři z pěti letošních porážek utrpěl držitel devíti grandslamových titulů s Rafaelem Nadalem, který je s velkým odstupem světovou dvojkou. Dvacetiletý Španěl to na Federera umí především na antuce, kde ho letos ve finále Roland Garros připravil o šanci na zisk Grand Slamu. S mladším rivalem má Federer nepříznivou bilanci vzájemných zápasů 3:6, ale výhry ve wimbledonském finále a v semifinále Turnaje mistrů mu ukázaly, že na něj našel recept.

Nadal švýcarského suveréna považuje za nejlepší světovou jedničku všech dob, ale nevzdává se. Před novou sezónou má jasno v tom, co chce zlepšit. "Snažím se zlepšit můj vítězný forhend a hrát ještě agresivněji. Těší mě, jak se zlepšuji. A budu se zlepšovat dál," řekl.

Na závěr roku Federer porazil Blakea a americký tenista po drtivé porážce ve finále Turnaje mistrů nešetřil superlativy na adresu svého přemožitele. "Jeho bekhend byl dnes neuvěřitelný. Zahrál z něj spoustu vítězných míčů a skoro nechyboval. Je těžký úkol porazit hráče, který nemá slabiny. Další důkaz, že je nejlepší v historii," řekl.

Skalp má i Berdych

Po postupu do finále v Šanghaji se Američan posunul na čtvrté místo světového žebříčku a může se řadit mezi Federerovy pronásledovatele. "Samozřejmě, že všichni Rogera naháníme, to není žádné tajemství. Ale hraje o ramena a hlavu nad námi, pro kohokoliv bude těžké ho sesadit z trůnu," konstatoval.

Letos Federera vedle Nadala porazil jen Brit Andy Murray. Jednu výhru nad švýcarským tenistou má na kontě i Čech Tomáš Berdych, který ho zaskočil ve druhém kole olympijského turnaje v Aténách.

Reklama