Hlavní obsah

Nalbandian srovnal finále Davis Cupu na 1:1

Finále Davisova poháru mezi tenisty Ruska a Argentiny je po prvním hracím dnu v Moskvě vyrovnané 1:1. Na úvodní výhru domácího Nikolaje Davyděnka, který porazil Juana Ignácia Chelu za tři hodiny a pět minut 3:1 na sety, odpověděl ve druhém pátečním duelu David Nalbandian, jenž bez problémů přehrál Marata Safina 3:0 na sety.

Článek

O majitelích prestižní Salátové mísy se tak rozhodne až v neděli. Argentina se snaží vyhrát soutěž poprvé v historii, Rusové zase chtějí navázat na čtyři roky starý triumf a neztratit domácí neporazitelnost, trvající už jedenáct let.

Davyděnko nejprve zdolal Juana Ignácia Chelu za tři hodiny a pět minut 3:1 na sety. Třetí hráč světového žebříčku, jenž Chelu nedokázal ani v jednom z dosavadních pěti vzájemných zápasů porazit, využil výhodu rychlého povrchu. Argentince přehrál v úvodních dvou setech hladce 6:1, 6:2, a přestože třetí sadu po vyrovnaném boji ztratil poměrem 5:7, ve čtvrté si už výhru nenechal utéct.

Nepomohlo ani fandění Maradony

"Kdo mě viděl hrát v Šanghaji (na Turnaji mistrů) nebo na jiných turnajích, mohl si všimnout, že vždycky začínám dobře, ale postupně odpadnu. I dneska jsem zvládl dobře dva sety, ale pak jsem začal být unavený a v třetím ztratil koncentraci. Naštěstí jsem slabší chvilku přečkal," řekl novinářům Davyděnko. "Nikolaj hrál zpočátku neuvěřitelný tenis a já byl nervózní, takže jsem neměl šanci. Pak jsem dělal, co jsem mohl, ale nestačilo to," dodal Chela.

Nepomohlo mu ani povzbuzování legendárního fotbalisty Diega Maradony, jenž patřil k nejhlučnějším ve skupině argentinských fanoušků v moskevské olympijské hale. V závěru čtvrté sady sice zvládl Chela ze stavu 1:4 ještě vyrovnat a odvrátit několik mečbolů, vynutit si pátý set ale nedokázal.

K druhému dnešnímu zápasu nastoupili před zraky bývalého ruského prezidenta Borise Jelcina či někdejšího předsedy Mezinárodního olympijského výboru Juana Antonia Samaranche a dalších deseti tisíc diváků Safin a argentinská jednička Nalbandian. Favoritovi stačily tři sety a dvě a půl hodiny, aby čistou hrou korunovanou esem stav finálového zápasu srovnal.

Safin si postěžoval, že zvolený povrch, kterým je koberec, víc vyhovoval soupeři. Přitom volba byla na domácích Rusech. "Jeho hře ale seděl perfektně, zatímco moje trpěla. Nemohl jsem se do toho dostat. Na tomto povrchu bylo těžké hrát svůj tenis. Hrozně mě mrzí, že jsem pro mužstvo bod nezískal," uvedl Safin.

Podle původního losu by měli do sobotní čtyřhry ve 12:00 nastoupit za ruský tým Južnyj a Tursunov, za Jihoameričany Nalbandian s Callerim.

Finále Davisova poháru (Moskva)
Rusko - Argentina 1:1 po prvním dnu
Davyděnko - Chela 6:1, 6:2, 5:7, 6:4, Safin - Nalbandian 4:6, 4:6, 4:6.

Reklama

Související témata: