Hlavní obsah

České nastupující hvězdičky a sezona 2019: Jaké cíle mají v novém roce Siniaková a spol.?

Praha

Od dalšího velkého momentu českého tenisu v podobě jedenáctého fedcupového triumfu uplynulo jen pár týdnů a bílý cirkus už znovu spouští další dějství s názvem sezona 2019. A pro českého fanouška je to rok plný obrovských očekávání. Pozornost se totiž kromě tradičních jmen Petry Kvitové či Karolíny Plíškové upne na nastupující mládí v podobě Kateřiny Siniakové, Markéty Vondroušové, Karolíny Muchové, Barbory Krejčíkové, ale třeba i Marie Bouzkové. S jakými cíli nastupující hvězdičky do nové sezony jdou?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Siniaková v zápase proti Sofii Keninové z amerického týmu ve finále Fed Cupu 2018.

Článek

KATEŘINA SINIAKOVÁvěk: 22 letna žebříčku (dvouhra): 31.na žebříčku (čtyřhra): 1.

Sezona snů. Přesně takový rok má za sebou hrdinka posledního fedcupového finále Kateřina Siniaková. Na singlovém žebříčku je na svém životním maximu, 31. příčce, v deblovém dokonce tenisovému světu vládne.

"V singlu bylo cílem TOP 30. Takže se to jen těsně nepovedlo. Ale jinak šlo o moji nejlepší sezonu. Neočekávala jsem, že můžu být první v deblu a mít z něho dva grandslamy. Na sezonu budu vzpomínat jen v dobrém. Věřím, že jde o krůček k prolomení bariéry a půjdu ještě výš," uvedla pro Tenis Arenu hradecká rodačka.

A vítězka dvou turnajů na okruhu WTA má jasně dané cíle i pro nadcházející sezonu. "Ráda bych se dostala do Top 20. A co nejdéle zůstat na pozici světové jedničky v deblu," potvrzuje vysoko nastavenou laťku dvaadvacetiletá hráčka.

A další skvělá zpráva pro české fanoušky. Siniaková i nadále považuje za jednu ze svých priorit Fed Cup. "Miluju reprezentační akce. Pokaždé, když budu v týmu, budu se snažit odvést stoprocentní výkon," má jasno nastupující hvězda českého tenisu.

MARKÉTA VONDROUŠOVÁvěk: 19 letna žebříčku (dvouhra): 68.

Jen jedna mladší tenistka je ve světovém žebříčku před Markétou Vondroušovou. Bývalá juniorská světová jednička má za sebou rozporuplnou sezonu, ve které jí byla největším soupeřem zranění. Přesto zakončila rok parádním vystoupením na US Open, kde se po výborných výkonech probila až do osmifinále.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trumf I. ČLTK Praha ve finále tenisové extraligy smíšených družstev - Markéta Vondroušová.

Vít Šimánek

Maximem devatenáctileté hvězdičky je 50. příčka, pokud se jí však budou vyhýbat zdravotní trable, má podle slov svého trenéra Jiřího Hřebce na elitní dvacítku.

"V rámci tenisových tréninků jsme se nezaměřili na nic speciálního, ale společně s kondičním trenérem jsme hodně pracovali na problematických částech mého těla, abychom do budoucnosti předešli zraněním," prozradila své plány pro nadcházející rok Vondroušová.

KAROLÍNA MUCHOVÁvěk: 22 letna žebříčku (dvouhra): 144.

"Kdo z vás ji zná?" Tak by se dala s jistou dávkou nadsázky parafrázovat věta ze známé české komedie Vrchní, prchni!. Řeč je o dvaadvacetileté Karolíně Muchové, která tenisový svět šokovala postupem do 3. kola letošního US Open, když za sebou zanechala mimo jiné dvojnásobnou grandslamovou šampionku Garbiňe Muguruzaovou.

Olomoucká rodačka podobně jako Markéta Vondroušová bojuje ve své dosavadní kariéře se zdravotními problémy mnohem více, než by bylo záhodno. Jaký potenciál se v ní však skrývá, ukázala právě v New Yorku.

Foto: Sport.cz

Karolína Muchová zatím předvádí na US Open skvělé výkony

A ambice sympatická slečna rozhodně má. "Naším prvotním cílem bylo dostat se do elitní stovky, což se mi bohužel nepodařilo. Kvůli zranění jsem neodehrála moc turnajů, ale naštěstí jsem se prosadila dobře na těch, kde jsem byla v pohodě," říká Muchová.

Ani grandiózní úspěch ve Flushing Meadows však dceru bývalého ligového fotbalisty Olomouce nešokoval. "Upřímně jsem nikdy nepochybovala o tom, že bych se mohla dostat na největší kurty a hrát proti špičkovým tenistkám," uvedla pro Tenis Arenu.

A s čím Muchová vstupuje do nové sezony? Konkrétní cíle jsme si s trenérem nedávali a nebudeme na to moc tlačit. Když budu hrát dobře, je možné všechno. Třeba i postup do elitní stovky," uzavírá mladá bojovnice.

BARBORA KREJČÍKOVÁvěk: 23 letna žebříčku (dvouhra): 203.na žebříčku (čtyřhra): 1.

Dvojnásobná grandslamová šampionka, členka vítězného fedcupového týmu, finalistka Turnaje mistryň, světová jednička... Tím vším se může v letošní sezoně pyšnit Barbora Krejčíková.

Spolu s Kateřinou Siniakovou ovládly French Open i Wimbledon a usadily se na pozici nejlepšího tenisového páru světa. Tím však ambice brněnské rodačky rozhodně nekončí.

Foto: Sport.cz

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková na Turnaji mistryň v Singapuru.

WTA

"V příští sezoně bych se samozřejmě chtěla udržet na vrcholu ve čtyřhře, ale ráda bych se výrazněji posunula v singlovém žebříčku a nejlépe do první stovky," netají smělé plány bývalá svěřenkyně legendární Jany Novotné.

Výzev má před sebou třiadvacetiletá tenistka opravdu hodně, podaří se je naplnit?

MARIE BOUZKOVÁvěk: 20na žebříčku (dvouhra): 139.

Nepádně, ale o to jistěji. Ve stínu Siniakové, Vondroušové či Muchové si cestu na vrchol klestí další obrovský příslib českého tenisu Marie Bouzková.

Dvacetiletá tenistka má za sebou životní sezonu, kdy se probila už na 139. místo světa. A tím rozhodně nehodlá končit. Vítězka juniorského US Open z roku 2014 předvádí rok od roku lepší výkony a na výsledcích je to znát.

Rodačka z Prahy, která jako trvalé bydliště uvádí Bradenton na Floridě, patřila spolu s Markétou Vondroušovou k největším nadějím českého tenisu. Teď svůj potenciál začíná naplňovat. Podaří se jí již v nadcházející sezoně proniknout do elitní stovky?

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová