Hlavní obsah

Lvice Kvitová vysněné finále v Austrálii prohrála, ve smíšené čtyřhře slaví titul Krejčíková

Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová ve finále Australian Open prohrála a světovou jedničkou se nestane, soupeřce Naomi Ósakaové v aréně Roda Lavera podlehla 6:7 (2:7), 7:5 a 4:6. Jednadvacetiletá Japonka se po vítězství v Melbourne na úvodním grandslamu sezony posune do čela žebříčku WTA, Kvitová bude druhá. Český tenis se nakonec triumfu dočkal alespoň ve smíšené čtyřhře. Zasloužila se o to Barbora Krejčíková, která vyhrála mix na Australian Open spolu s Američanem Ramem. Ve finále porazili domácí Sharmaovou a Smithe 7:6, 6:1.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Japonská tenistka Naomi Ósakaová s trofejí pro vítězku Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Předpovědi před utkáním mírně favorizovaly Ósakaovou, a ta nakonec v těch nejdůležitějších momentech finále méně chybovala a po triumfu na US Open zaslouženě získala svůj druhý grandslamový titul a odměnu v přepočtu 66 miliónů korun.

Kvitová hrála po dvou triumfech ve Wimbledonu (2011, 2014) o další na turnaji velké čtyřky. Po porážce ve finále dostane zhruba 33 miliónů korun a posune se na druhé místo světového pořadí, což je jejím maximem

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Finále dvouhry žen na Australian Open: Kvitová - ÓsakaováVideo: sntv

Úvodní sadu rozhodoval tiebreak

Stejně jako Kvitová si i Ósakaová držela svůj servis v celé první sadě. Víckrát byla v ohrožení japonská tenistka, proti české soupeřce odvracela pět brejkbolů. Jak se očekávalo, jednadvacetiletá Japonka měla navrch na servisu, celkem nasbírala pět es.

Sada se lámala až ve svém závěru. Za stavu 5:6 Kvitová podávala, ale čelila dvěma setbolům, oběma úspěšně a o zisku prvního setu rozhodoval tiebreak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová a její hodnocení finále Australian OpenVideo: sntv

Nesmírně důležitý byl pro Ósakaovou bod na 3:1, Kvitová se sice ozvala, že míček šel při podání přes pásku, nebylo to ale nic platné. Mladá Japonka pak měla za stavu 6:2 čtyři setboly a hned ten první využila, když Kvitová returnovala mimo kurt.

Divoký druhý set

Česká tenistka byla v nevýhodě 0:1 a statistika navíc mluvila výrazně proti ní. Ósakaová totiž vyhrála posledních 59 utkání, v nichž získala první sadu.

Kvitová ale nadále hrála trpělivě a s klidem, v prvním gemu druhého setu si udržela servis, ve druhém pak využila brejkbol, což Ósakaová, nesla špatně. Hned v následné hře ale Japonka zabrala a v rozhodující moment jí pomohla i dvojchyba Kvitové – 1:2 z pohledu Ósakaové.

Toto malé vítězství představovalo pro vycházející tenisovou hvězdu odrazový můstek v dalším průběhu, Japonka pak totiž urvala tři gemy a vedla 4:2. Česká tenistka kupila chyby a nutně potřebovala impuls, který by jí pomohl k návratu do hry.

Snížení na 3:4 vybojovala s úsilím vlastním její přezdívce „lvice", další gem však ztratila a za stavu 3:5 podávala. Brzy Ósakaové darovala tři mečboly a zdálo se, že je konec, česká bojovnice se ale neskutečně dostala zpět do zápasu, odvrátila konec a srovnala na 5:5.

Ósakaová čím dál častěji dávala proniknout své frustraci, ale vedení 6:5 Kvitové zadarmo nedala. Rozladěná Japonka ztratila i následující sadu a Kvitová dokončila fantastický obrat na 7:5, čímž si vynutila třetí set.

Ósakaová další selhání v závěru setu nepřipustila

Třetí sadu zahájila Kvitová na servisu čistou hrou, pak ale přišla o tři gemy v řadě. Utkání vstupovalo do třetí hodiny a Japonka se dostala na koně.

Kvitová následně snížila na 2:3 a byla kousek od srovnání, avšak Ósakaová brejkbol skvělým servisem odvrátila - v této pasáži vedla na esa 8:3. Hned v navazujícím gemu měla sama Japonka tři brejkboly, Kvitová už ale předtím v utkání ukázala, jak hraje v krizi, průběh otočila a dvěma esy v závěru hry snížila na 3:4, Ósakaová ale poté znovu odskočila.

Kdo doufal, že české bojovnici Kvitové zopakuje scénář z druhého setu, ten se nedočkal. Ósakaová podobné selhání nezopakovala a v rozhodující sadě zvítězila 6:4.

Petra Kvitová hrála grandslamové finále poprvé od vážného pořezání ruky na konci roku 2016, kdy se tenistka bránila lupiči, který vniknul do jejího bytu. Osmadvacetiletá Češka se úspěšně vrátila na výsluní po komplikované operaci ruky. Nebylo přitom vůbec jasné, zda bude schopná v kariéře pokračovat.

Australian Open z českých rodaček dvakrát ovládla Hana Mandlíková. Martina Navrátilová uspěla dokonce třikrát, ale už jako Američanka.

Česká radost v mixu

Tenistka Barbora Krejčíková získala první grandslamový titul ve smíšené čtyřhře. Společně s Američanem Rajeevem Ramem ovládli Australian Open. Třetí nasazený pár ve finále zdolal domácí hráče Astru Sharmaovou a Johna-Patricka Smithe 7:6 a 6:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tenistka Barbora Krejčíková získala v Austrálii první grandslamový titul ve smíšené čtyřhřeVideo: sntv

Světová deblová dvojka Krejčíková slaví už třetí grandslamový vavřín. Loni s Kateřinou Siniakovou vyhrály čtyřhru na Roland Garros i ve Wimbledonu.

Krejčíková s Ramem šli v úvodním setu do brejku, ale vedení neudrželi a rozhodli až v tie-breaku poměrem 7:3. Krejčíková i Ram se dobře doplňovali, Češka solidně returnovala a blýskla se také povedeným lobem. Druhé sadě už dominovali a Krejčíková utkání ukončila při druhém mečbolu křížným prohozem.

Smíšenou čtyřhru v Melbourne vyhrála z českých tenistů předtím jen Jana Novotná. S Američanem Jimem Pughem zvítězili v letech 1988 a 1989.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Tenistka Krejčíková získala na Australian Open titul ve smíšené čtyřhře. S Američanem Ramem ve finále porazili domácí Sharmaovou a Smithe 7:6, 6:1.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionu australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Ósakaová (4-Jap.) - Kvitová (8-ČR) 7:6 (7:2), 5:7, 6:4
Smíšená čtyřhra - finále
Krejčíková, Ram (3-ČR/USA) - Sharmaová, Smith (Austr.) 7:6 (7:3), 6:1
Junioři:
Dvouhra - finále:
Musetti (1-It.) - Nava (13-USA) 4:6, 6:2, 7:6 (14:12).
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Tausonová (1-Dán.) - Fernandezová (4-Kan.) 6:4, 6:3.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner