Hlavní obsah

Hurá na legendu. Tenisový král se chce přiblížit rekordu, v čem tkví tajemství jeho úspěchu?

Melbourne/Praha

Asi málokdo čekal tak hladký průběh finále Australian Open mezi Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem. Srbský tenista utkání ovládl poměrem 6:3, 6:2 a 6:3 a mohl se radovat ze zisku patnáctého grandslamu. „Byl to opravdu perfektní zápas,“ prohlásil Djokovič poté, co si zatancoval a rozdal své boty, mikinu a raketu fanouškům.

Foto: Aly Song, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič vybojoval už patnáctou grandslamovou trofej.

Článek

Před rokem Novaku Djokovičovi moc do smíchu nebylo. Bolavý loket se nezlepšoval a srbský tenista se poté, co vypadl na Australian open v osmifinále, rozhodl, že podstoupí menší zákrok. Na kurty se vrátil už začátkem března v Indian Wells, avšak tam ani následně v Miami nepřešel přes úvodní kolo.

Další turnaje mu také nevycházely podle jeho představ, a když na French Open vypadl ve čtvrtfinále, zvažoval, že vynechá travnatou část sezony. Avšak výlet s manželkou do hor ho zase naplnil a dodal mu potřebné sebevědomí. Od té doby jednatřicetiletý tenista na kurtech zase září. Vyhrál Wimbledon, US Open, stal se světovou jedničkou a nyní ovládl Australian Open.

„Před dvanácti měsíci bych si rozhodně nemyslel, že ještě získám tři grandslamy,“ vyprávěl Djokovič na tiskové konferenci. „Asi největším tajemstvím mého úspěchu je sebevědomí. Už si zase věřím,“ vysvětloval patnáctinásobný grandslamový vítěz, který je motivován i Rogerem Federerem, který vyhrál grandslamů dvacet.

Legendu by rád jednou v počtu titulů vyrovnal, kdy by se mu to mohlo podařit, nemá tušení. „Kolik na to budu potřebovat sezon? Nevím. Chci se soustředit na zlepšování své hry a udržet si pohodu, kterou mám, abych i v dalších letech byl schopen hrát na takové úrovni. Abych se dostal blíže k Rogerovu rekordu. Stále je však ale daleko.“

Další možnost přiblížit se bude mít na French Open. Tam to ale rozhodně nebude mít vůbec jednoduché, protože antuce vládne Rafael Nadal. „Nejprve musím zapracovat na své antukové hře pečlivěji než v minulé sezoně. Je mnoho hráčů, kteří mě na antuce mohou prověřit. Máte tam Thiema, Zvereva, možná Roger bude hrát. Největší výzvou tam pak je porazit Nadala."

Novak Djokovič si oslavy svého patnáctého grandslamu skvěle užil. A nezapomněl ani na fanoušky. Jako jeden z největších tenisových bavičů rozesmál všechny kolem svým tanečkem a rozdával i věci. Dva diváky potěšil svými botami, dalšímu dal svou mikinu a další dostal jeho raketu.

Reklama

Související témata: