Hlavní obsah

Štěpánek uznal, že ho v závěru Ferrer přehrál

Český tenista Radek Štěpánek měl na grandslamovém Australian Open blízko k osmifinálové účasti, když v zápase s Davidem Ferrerem vedl 2:0 na sety. Pak však soupeř převzal otěže a sám Štěpánek uznal, že ho Španěl v dalších třech sadách přehrál a zasloužil si postoupit. Dva sety snoubenci Martiny Hingisové vycházela taktika, s níž na kurt přišel.

Článek

"Nastoupil jsem s tím, že se musím tlačit dopředu, chodit k síti a výměny zkracovat, co to půjde. Chtěl jsem hrát agresivně, protože soupeřova největší síla je v dlouhých výměnách," řekl Štěpánek Českému rozhlasu. Hned v úvodu třetí sady však ztratil servis a zápas se úplně otočil. "Soupeř se strašně zlepšil, začal neuvěřitelně returnovat a začal mě odzbrojovat. Musel jsem o body daleko víc bojovat," složil 29letý Čech protivníkovi poklonu.

V třetí sadě dostal Štěpánek kanára, ale ve čtvrtém setu měl poslední velkou šanci zvrátit zápas ve svůj prospěch. Po soupeřově servisu se dostal do vedení 3:2 a sám podával, ale brejk nepotvrdil. "V ten moment zahrál čtyři neuvěřitelné returny a prohozy a ani mi nedal šanci si to uhrát," popsal český tenista příčiny neúspěchu.

Delší pauza za porážku nemohla

Od třetího setu měl velké problémy při vlastním servisu. Mohla se na tom podepsat i změna povětrnostních podmínek. "Když jsme začínali, tak bylo dusno a teplo. Kurt byl daleko rychlejší a míče víc skákaly, což vyhovovalo mně. Pak začalo být chladněji, servis přestal být tak účinný a soupeř se dostával k víc returnům," vysvětlil český tenista.

Díky výborným returnům se šestnáctý nasazený Ferrer, který před Australian Open vyhrál turnaj v Aucklandu, dostával do delších výměn a v nich dominoval. "Řekl bych, že posledních dva a půl setu hrál skoro bezchybně," dodal k jeho výkonu Štěpánek, který nepociťoval žádné výrazné problémy způsobené malou rozehraností po půlroční pauze. Tu zavinilo zranění zad, po němž se český tenista teprve na začátku roku vrátil na kurty. "Myslím si, že to nebyl ten důvod, proč jsem dneska prohrál," poznamenal Štěpánek.

Pochvaloval si, že se vrátil v dobré formě. Ukázalo mu to vystoupení na Australian Open i na předcházejícím exhibičním turnaji Koyoong Classic, kde porazil hráče elitní světové desítky Ivana Ljubičiče a Fernanda Gonzaleze a měl blízko k výhře nad Rogerem Federerem. "Nevím, jestli jsem sám čekal, že se do toho takhle rychle dostanu. Myslím, že tohle je jediná moje odpověď těm, kteří o mně pochybovali," dodal.

Reklama