Hlavní obsah

Moldavský tenista se nejprve zapsal do historie a pak vyletěl žebříčkem vzhůru jako raketa

Ten pocit byl pro něj nový. A to je mu devětadvacet. Radu Albot se v neděli na turnaji v Delray Beach stal prvním Moldavanem, který vyhrál podnik ATP. Ve svém premiérovém finále na okruhu ATP proti Danielu Evansovi odvrátil tři mečboly a mohl se radovat ze své dosud nejcennější trofeje. „Je to neuvěřitelné,“ prohlásil po utkání Albot.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Radu Albot s trofejí pro vítěze turnaje v Delray Beach.

Článek

Na challengerech a Futures už Radu Albot získal ve dvouhře jednadvacet titulů, ve světovém žebříčku figuroval v první stovce, avšak na velký úspěch stále čekal. Teprve loni na podzim se mu poprvé v kariéře podařilo na turnaji ATP dostat mezi nejlepší čtyři, když si v Métách zahrál semifinále.

Podruhé se mu to povedlo začátkem toho měsíce v Montpellier a skvělou formu si Albot přivezl i minulý týden do Delray Beach. Tady dokázal vyřadit v prvním kole Iva Karloviče, v osmifinále Nicka Kyrgiose a postupně se probojoval až do svého prvního finále na turnaji ATP.

V něm na něj čekal Daniel Evans, který se loni na kurty vrátil po trestu za doping. Evans vyhrál první set 6:3, druhý získal stejným poměrem Albot a schylovalo se k velkému dramatu. Albot byl během třetího setu několikrát kousek od porážky, avšak vždy se zvedl, vyrovnal a o utkání musel rozhodnout tie break.

V něm odvrátil Albot tři mečboly a po třech hodinách strávených na kurtu se mohl radovat ze svého prvního titulu. Stal se tak prvním Moldavanem, který ovládl turnaj ATP: „Je to neuvěřitelný pocit,“ uvedl Albot po utkání na webu indianexpress.com. „Je za tím tolik práce.“

„Dřu celý život, celou kariéru, a teď vyhraju turnaj,“ nemohl věřit tomu, co dokázal. „Je těžké to popsat slovy,“ dodal devětadvacetiletý tenista, který hovoří rumunsky, anglicky, rusky a trochu i německy a španělsky. Ve světovém žebříčku se student Státní univerzity tělovýchovy a sportu v Kišiněvě posune po tomto vítězství o třicet příček na dvaapadesáté místo.

Reklama