Hlavní obsah

Kam zahraje další úder? Nové technologie odhalují strategii Federerovy, Nadalovy a Djokovičovy hry

Praha

Přál by si to vědět každý tenista. Kam zahraje jejich soupeř následující úder, jak se bude chovat v kritické situaci či zda bude při odvracení brejkbolů podávat na forhend či bekhend. Moderní technologie se již zdaleka neomezují na "Jestřábí oko" či rychlost úderů. Vědci si vzali pod pomyslný mikroskop hru Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a Rogera Federera. Cíl? Zjistit, zda je možné ze hry tenisových velikánů vysledovat, jak budou zahrávat následující údery.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Roger Federer se může chlubit velmi pestrou hrou

Článek

Na slavnou trojku se skupina vědců a analytiků z Queenslandské univerzity v Austrálii zaměřila během letošního Australian Open. Pomocí důkladné analýzy a moderních algoritmů se pokoušeli předvídat, jaké údery Djokovič, Nadal a Fededer v následujících výměnách zahrají.

K dispozici jim byly nejen nejnovější technologie, ale i data poskytnutá "Jestřábím okem" od Australian Open 2012 po současnost.

Pod lupu se tak dostalo zhruba 1900 úderů Rogera Federera, 3400 Novaka Djokoviče a 3500 od Rafaela Nadala. V úvahu přitom byl brán i fakt, v jaké herní situaci tenisté byli, či v jaké fázi turnaje je zahrávali. Rozlišovány tak byly například údery na returnu, zda míče byly vítězné, či se jednalo o nevynucené chyby a mnoho dalších.

Foto: Sport.cz

Světová tenisová jednička Novak Djokovič

Do popředí se dostává umělá inteligence

První použitelné údaje byly podle vědců k dispozici po tisících odehraných úderů daného tenisty, či zhruba třech odehraných zápasech. Podle vedoucího výzkumného týmu Simona Denmana pak může počítač na základě vložených úderů, umělé inteligence a algoritmů předvídat, jakou další strategii hráč zvolí.

A výsledky byly až překvapivě přesné. Nejvíce chyb však počítač udělal u předvídání dalších úderů dvacetinásobného grandslamového šampiona Rogera Federera.

"Analyzovali jsme data Djokoviče, Nadala a Federera a počítač se dopustil nejvíce chyb u Federera. Z toho plyne, že jeho hra je nejméně předvídatelná a nejvíce variabilní. Je schopen v různých situacích reagovat pokaždé jinak, proto je těžké jeho hru predikovat," říká Denman.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Druhý tenista světového žebříčku Rafael Nadal

Počítač sbírá data nejen na základě toho, kam daný hráč míče zahraje, ale i za jakého stavu se tak stalo. Do jiného "šuplíku" se tak řadí údery za stavu 40:0 při svém podání, do jiného pak, když ho tenista zahrává například v pátém setu na soupeřův mečbol.

Složitý počítačový program pracuje na základě dvou oddělených forem pamětí. První z nich zaznamenává každý odehraný míč a podrobně ho analyzuje, druhý se následně snaží na základě těchto údajů předvídat následující úder.

Podle experta Denmana budou do deseti let tenisté tyto statistické údaje k analýze soupeřovy hry běžně používat při volbě zápasové strategie. "Hráči budou vědět, kam jejich soupeř bude s největší pravděpodobností například podávat na brejkbol, či jaké rozhodnutí zvolí v různých fázích zápasu," uzavírá vědec.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori