Hlavní obsah

Strýcová - Siniaková 6:1, 6:2Rychlá práce! Strýcová si lehce poradila s krajankou, pokračuje skvělá jízda Muchové

Praha
Aktualizováno

Skvělá jízda Karolíny Muchové na turnaji WTA v Praze, kde startuje na divokou kartu, pokračuje. Ve čtvrtfinále porazila Rusku Natalii Vichljancevovou 6:3, 6:4. Český tenis má na turnaji dvě semifinalistky, v následujícím souboji generací Barbora Strýcová jasně přehrála krajanku Kateřinu Siniakovou 6:1, 6:2.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Karolína Muchová se raduje z vítězství.

Článek

Muchová si vůbec poprvé v kariéře zahraje semifinále na okruhu WTA. Dnes uspěla šestkrát při servisu soupeřky i proto, že ruská tenistka udělala deset dvojchyb. Ve druhé sadě vedla vítězka Pardubické juniorky z roku 2014 5:2, pak ztratila dvě hry, ale zápas ukončila čistou hrou po hodině a půl hry.

"Je to super. A ještě v Praze, to je dvojnásobná radost," radovala se na kurtu svěřenkyně slovenského kouče Emila Miškeho, z prvního semifinále na okruhu WTA. Ve dvouhře hrála Muchová semifinále naposledy loni na turnaji ITF v rodné Olomouci.

O finále si dvaadvacetiletá dcera bývalého fotbalisty Josefa Muchy zahraje proti Američance Bernardě Peraové, která vyřadila turnajovou trojku Wang Čchiang z Číny.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Karolína Muchová ve čtvrtfinálovém utkání s Ruskou Natalií Vichljancevovou.

Strýcová ovládla české derby

Strýcová a Siniaková se v pražském čtvrtfinále utkaly už potřetí a stejně jako předloni uspěla zkušenější Strýcová. Zatímco v roce 2017 ale potřebovala tři sety, tentokrát dominovala a mečbol proměnila za hodinu a devět minut.

"První set jsem odehrála úplně bez chyby. Fungovalo spoustu věcí, ale ne nijak extrémně. Od začátku do konce jsem si držela to svoje a stačilo to," řekla Strýcová, která je v semifinále stejně jako minulý týden v Istanbulu. Její páteční soupeřkou v boji o finále bude švýcarská účastnice kvalifikace Jil Teichmannová.

Šestá nasazená Siniaková nenavázala výkony z předešlých dvou zápasů. "Nehrála jsem jinak, hrála jsem nijak a nevím proč. Snažila jsem se to během zápasu změnit, bojovala jsem s tím, ale nemohla jsem se vůbec o nic opřít," řekla Siniaková, která i popáté v Praze prohrála s krajankou. "Zůstala jsem věrná tradici," konstatovala.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Barbora Strýcová v utkání proti Kateřině Siniakové

Peschkeová útočí na hattrick

Květa Peschkeová může ve čtyřhře slavit hattrick na pražském turnaji WTA. Bývalá vítězka Wimbledonu postoupila na antuce ve Stromovce do finále J&T Banka Prague Open s Američankou českého původu Nicole Melicharovou a mají na dosah obhajobu titulu. V pátečním finále se nejvýše nasazený pár utká se slovensko-ruskou dvojicí Viktoria Kužmová, Anna Kalinská.

Třiačtyřicetiletá Peschkeová kralovala pražskému turnaji poprvé v roce 2017 s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou, loni už triumfovala s Melicharovou.

Páteční program:
Centrální dvorec:
11:00 Muchová (ČR) - Peraová (USA)
Strýcová (9-ČR) - Teichmannová (Švýc.),
finále čtyřhry
Peschkeová, Melicharová (1-ČR/USA) - Kalinská, Kužmová (Rus./SR).

"Asi mi to tady svědčí. Užívám si domácí pobyt a je to super. Jsem moc ráda, že jsme zase ve finále," řekla Peschkeová po výhře v semifinále nad Češkami Denisou Allertovou a Terezou Smitkovou 6:4, 1:6 a 10:8.

Vítězka Wimbledonu z roku 2011 Peschkeová třikrát ovládla turnaj v deblu jen v hale v Paříži (2005, 2006 a 2014). Třikrát za sebou ale může uspět poprvé. "To by bylo zajímavé. Budeme se snažit," řekla majitelka 32. deblových vavřínů.

S Melicharovou na úvod roku ovládly čtyřhru v Brisbane, ale od té doby se jim nedařilo. V poslední době prohrály šest ze sedmi zápasů, čtyřikrát v super tie-breaku. "Chybělo nám vždycky pár míčků. Snad jsme to teďka konečně prolomily," řekla Peschkeová. V Praze vyhrály v super tie-breaku všechny tři zápasy.

Macháč jde dál v Ostravě

Osmnáctiletý Tomáš Macháč překvapivě vyřadil na antukovém challengeru v Ostravě obhájce titulu Arthura de Greefa z Belgie. Turnajovou osmičku a 176. hráče světa zdolal po odvrácení dvou mečbolů 1:6, 7:6, 7:6 a po nejcennějším skalpu v kariéře postoupil do čtvrtfinále.

Mezi nejlepších osm prošel také druhý nasazený Jiří Veselý, který porazil 7:6, 6:3 Rusa Ivana Gachova. O postup do semifinále se česká žebříčková jednička utká s Italem Jannikem Sinnerem, dnešním přemožitelem Jiřího Lehečky. Vypadl i další Čech Jan Šátral, který nezaskočil turnajovou jedničku Lloyda Harrise z JAR.

Macháč dosud získal na okruhu ITF čtyři tituly a v Ostravě hraje díky divoké kartě challenger poprvé. Rodák z Berouna odvrátil favorizovanému De Greefovi nejprve mečbol v závěru druhé sady a pak i v tie-breaku rozhodujícího setu.

Tenisový turnaj žen J&T Banka Prague Open (antuka, dotace 250 tisíc dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Strýcová - Siniaková 6:1, 6:2
Muchová (ČR) - Vichljancevová (Rus.) 6:3, 6:4
Peraová (USA) - Wang Čchiang (3-Čína) 6:0, 6:7 (5:7), 6:3
Strýcová (ČR) - Siniaková (ČR) 6:1, 6:2
Teichmannová (Švýc.) - Korpatschová (Něm.) 6:2, 6:1
Tenisový challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 46 600 eur):
Dvouhra - 3. kolo:
Macháč (ČR) - De Greef (8-Belg.) 1:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4)
Harris (1-JAR) - Šátral (ČR) 6:4, 6:1
Veselý (2-ČR) - Gachov (Rus.) 7:6 (8:6), 6:3
Sinner (It.) - Lehečka (ČR) 6:4, 6:2
Tenisový turnaj mužů v Estorilu (antuka, dotace 586 140 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Goffin (4-Belg.) - J. Sousa (Portug.) 6:3, 6:2
Cuevas (Urug.) - Baldi (It.) 6:2, 7:5
Tiafoe (8-USA) - Nišioka (Jap.) 2:6, 6:3, 7:6 (7:5)
Tenisový turnaj mužů v Mnichově (antuka, dotace 586 140 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Kohlschreiber (Něm.) - Chačanov (2-Rus.) 7:6 (8:6), 6:4
Bautista (4-Šp.) - Molleker (Něm.) 6:4, 6:2
Pella (7-Arg.) - Daniel (Jap.) 6:1, 6:7 (7:9), 6:3
Berrettini (It.) - Kudla (USA) 7:5, 6:3
Tenisový turnaj žen v Rabatu (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Sakkariová (6-Řec.) - Mertensová (1-Belg.) 6:4, 7:6 (7:2)
Kontaová (7-Brit.) - Sie Šu-wej (2-Tchaj-wan) 6:7 (1:7), 6:4, 6:4
Tomljanovicová (4-Austr.) - Petersonová (Švéd.) 6:2, 6:4
Van Uytvancková (8-Belg.) - Bonaventureová (Belg.) 5:7, 6:1, 6:2
Tenisový turnaj v Estorilu
Dvouhra - 2. kolo:
Džazírí (Tun.) - Mayer (Arg.) 7:6 (7:2), 6:1

Reklama