Hlavní obsah

Bojovník proti sázkařské mafii: Hrdina i statečný muž. Proč ho ale organizace nechránila?

Praha

Jeho vyjádření vzbudilo v tenisovém světě obrovskou vlnu emocí. Argentinský tenista Marco Trungelliti v rozhovoru pro argentinský deník La Nation podrobně popsal, jak v bílém sportu funguje sázkařská mafie. Ve své zpovědi si však nebral servítky ani s TIU (Jednotka pro bezúhonnost tenisu), kterou podrobil ostré kritice. Za své výroky ale tvrdě zaplatil.

Foto: Sport.cz

Marco Trungelliti

Článek

Našel odvahu, kterou řada jeho kolegů neměla. Marco Trungelliti v roce 2015 naoko spolupracoval se sázkařskou mafií, aby pomohl TIU odhalit nejen část lidí do celé kauzy zapletených, ale také výši jednotlivých sázek a odměn za „prodané zápasy“.

Následky na sebe nenechaly dlouho čekat. „Byl jsem označen za donašeče a zrádce. Řada hráčů mě nepozdraví, některým nestojím ani za pohled. Další se o mně snaží šířit jen řadu lží. Ztratil jsem spoustu přátel. A ti, co se mnou mluví, se mě ptají, proč jsem to udělal. V takových chvílích mám chuť jim jednu vrazit a říct: ,Blázníte? Jste hloupí, nebo co? Tohle přece nemůžete nechat být!‘,“ popisuje devětadvacetiletý tenista.

Foto: Sport.cz

Marco Trungelliti přišel s vážným obviněním.

Trungelliti však tvrdě obvinil i TIU z toho, že její boj proti nekalým praktikám je zcela nedostatečný. „Celý případ jsem jim nahlásil, ale připadá mi, že mě jen zneužili. Nejdříve vůbec nechtěli, abych o tom mluvil, abych se v tom šťoural. Prostor jsem dostal až v La Nation. Pak mě do toho prostě hodili, použili mě na to, abych odhalil některé sázkaře, ale pak ode mě dali ruce pryč.“

TIU: Maximální utajení

TIU reagovala na Argentincovo prohlášení o dva týdny později. „Trungelliti jednal v nejlepším zájmu našeho sportu. Jeho statečnost a charakter je obdivuhodný a chvályhodný,“ píše se v prohlášení organizace.

Představitelé TIU však údajnou malou podporu tenisty vysvětlují po svém. „Naše práce je velmi tajná a jedním z hlavních cílů je chránit identitu lidí i svědků, kteří s námi spolupracují. Právě proto se Trungellitiho jméno neobjevovalo v žádných oficiálních prohlášeních. Je nám však jasné, že pan Trungelliti byl vystaven silnému tlaku ze strany veřejnosti i hráčů.“

Foto: Sport.cz

Marco Trungelliti v boji o postup do dalšího kola.

Právě kvůli ostré kritice některých tenistů a následným výhrůžkám se Trungelliti z Argentiny odstěhoval. „Už jsem to nemohl déle vydržet. Ta nenávist okolí vůči mé osobě byla obrovská. Se ženou jsme se museli přestěhovat do Andorry. Teď je pro mě nesmírně složité hrát jakýkoliv turnaj v Argentině,“ přiznal tenista.

Díky Trungellitiho spolupráci byli odhaleni i jeho krajané Nicolas Kicker, Federic Coria a Patricio Heras. Prvně jmenovaný dostal šestiletý zákaz s tříletým odkladem, Heras dostal pět let s dvouletým odkladem a Coria si odnesl osmiměsíční trest s šestiměsíčním odkladem.

.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články