Hlavní obsah

Prokletí českých hvězd. Vondroušová čelí v životním zápase soupeřce, která na Kvitovou a spol. umí

Paříž

Česká tenistka Markéta Vondroušová má při tažení grandslamovým Roland Garros před sebou zatím nejtěžší překážku. Do čtvrtfinále postoupila bez ztráty setu, ale v něm se utká s Petrou Martičovou, s níž všechny čtyři předchozí vzájemné zápasy prohrála. Devatenáctiletá Češka ale chce nepříznivou sérii zlomit. Rodačka ze Sokolova však zdaleka není jediná, kdo nemá na Chorvatku dobré vzpomínky.

Foto: Sport.cz

Česká tenistka Markéta Vondroušová.

Článek

Obě čeká první grandslamové čtvrtfinále. Osmadvacetiletá Martičová na Roland Garros pokračuje v úspěšné antukové sezoně. Ve třetím kole porazila i světovou dvojku Karolínu Plíškovou a celkem na tomto povrchu vyhrála letos patnáct zápasů, což je nejvíce ze všech tenistek na okruhu.

Plíšková po porážce prorokovala, že Martičová může dojít daleko. "Výborně servíruje, umí čop i kraťas, dobře se hýbe, běhá strašně daleko. Musí to vyloženě někdo pozabíjet, což nevím, jestli tady někdo takový je," řekla.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Chorvatka Petra Martičová se raduje po výhře nad Karolínou Plíškovou.

Vondroušová není hráčkou, která by se bezhlavě snažila výměny rychle ukončovat, ale její pestrá hra na jaře funguje skvěle. Od Australian Open, kde ji ještě limitovalo bolavé koleno, má bilanci 25:5. Žádná hráčka nenasbírala více vítězství.

Při posledním vzájemném duelu poprvé sebrala Martičové set. Na konci dubna ve finále v Istanbulu vyhrála mladá Češka první sadu 6:1, ale pak soupeřka zápas otočila. Další porážku už Vondroušová nechce připustit. "Doufám, že to tady zlomím, protože s ní nechci prohrát popáté. Ale myslím, že se cítí na antuce asi nejlíp ze všech povrchů, hraje fakt dobře," řekla.

Rovněž Vondroušová zatím v Paříži předvádí výborné výkony. Dvanácté nasazené Lotyšce Anastasiji Sevastovové povolila v osmifinále jen dvě hry. To Martičová se po výhře nad Plíškovou ve čtvrtém kole trápila s Estonkou Kaiou Kanepiovou, kterou porazila až 6:4 ve třetím setu.

Uznala, že to pro ni bylo psychicky náročné. "Čtyřikrát jsem před tím (na grandslamu) vypadla ve čtvrtém kole, takže jsem pochybovala, jestli v něm mohu uspět. Před dvěma lety jsem byla dva míče od postupu a nevyšlo to. Měla jsem to v hlavě," svěřila se Martičová na tiskové konferenci po postupu.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Markéta Vondroušová takhle slavila postup do čtvrtfinále French Open.

Ve čtvrtfinále očekává zajímavý zápas. "Myslím, že je to skvělá hráčka i skvělý člověk. Těším se na tenhle zápas. Myslím, že bude zábavný. Taky má pár triků v zásobě," řekla turnajová jednatřicítka z Chorvatska, která rovněž ráda používá čopy a zkrácené údery.

Ve světovém žebříčku dělí Martičovou a Vondroušovou jen sedm míst. Poslední česká zástupkyně ve dvouhře na letošním Roland Garros je aktuálně na životním 38. místě. Dnes se bude jedna z nich radovat z prvního grandslamového semifinále.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Karolína Plíšková se loučí s French Open

Ani další Češky na Chorvatku neumí

Emotivní Chorvatka však umí i na další české tenistky. Vyprávět by o tom mohla například právě Karolína Plíšková, které kromě již zmíněné poslední negativní zkušenosti z Paříže podlehla Martičové i v dalších třech zápasech, naopak slavila jen jednou, když zvítězila letos v Miami 6:3, 6:4.

Ani další česká hvězda Petra Kvitová nemá s Martičovou pozitivní bilanci. S Chorvatkou se utkala zatím dvakrát, jednou slavila Češka, jednou její soupeřka. Jejich poslední vzájemný duel se však odehrál v tenisovém pravěku v roce 2013 na turnaji v Katowicích.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Petra Kvitová na podání

Ani další česká hvězda  Martičovou "nedává". Strýcová zdolala Chorvatku jen jednou z čtyř vzájemných zápasů. Tři poslední navíc plzeňská rodačka prohrála, uhrála v nich jeden jediný set.

Výjimečnou statistikou z českého pohledu se tak může pochlubit jen Kateřina Siniaková, která osmadvacetiletou soupeřku zdolala v jediném vzájemném souboji letos v Dubaji.

Postoupí Markéta Vondroušová přes Petru Martičovou do semifinále French Open?
ano
78,4 %
ne
21,6 %
Celkem hlasovalo 668 čtenářů.

Reklama

Související témata: