Hlavní obsah

Ovládne ještě Murray grandslam? Bez šance, tvrdí bývalý wimbledonský vítěz

Praha

Byly chvíle, kdy si myslel, že s tenisem bude muset přestat. Jeho bolavá kyčel se nelepšila. Andy Murray se rozhodl pro ještě jednu operaci, a ta mu pomohla. Trojnásobný grandslamový vítěz se po ní dokázal na kurty vrátit ve velkém stylu. Získal další titul a opět porážel hvězdné kolegy. Dokáže ale ještě vyhrát nějaký grandslam?

Foto: Sport.cz

Britský tenista Andy Murray.

Článek

Sezonu začínal se slzami v očích. Na Australian Open přijel opět s bolavou kyčlí a přiznal, že není jisté, zda bude s tenisem moci pokračovat dál. I přes problémy však svedl Andy Murray v úvodním kole grandslamu neskutečnou bitvu. S Robertem Bautistou Agutem prohrál až v pěti setech. Loučit se ale takhle nechtěl.

Rozhodl se pro další operaci. Té se podrobil krátce po Australian Open a jakmile to bylo možné, začal s rehabilitací. Byl bez bolesti. Postupně zvyšoval zátěž a pustil se do tenisových tréninků. Návrat na kurty byl blíž a blíž. Už v červnu se britský tenista představil ve čtyřhře po boku Feliciana Lópeze na turnaji v Queen‘s Clubu a hned slavil titul.

O dva měsíce později se pak vrátil i do dvouhry. Se silnými soupeři sváděl vyrovnané bitvy a v říjnu už pak nenašel přemožitele. Na turnaji v Antverpách si ve finále poradil se Stanislasem Wawrinkou a mohl se radovat ze svého šestačtyřicátého titulu v kariéře. Za to si Murray vysloužil nominaci v prestižních cenách ATP v kategorii Nejlepší comeback roku.

Bude však v těchto výkonech pokračovat dál? Dokáže ještě ovládnout grandslam? Podle bývalého tenisty Gorana Ivaniševiče svým soupeřům bude dál zatápět, avšak další titul z grandslamu už nepřidá. „Na grandslamu nebude mít šanci,“ prohlásil trenér Novaka Djokoviče na webu metro.co.uk. „Může překvapit, může se dostat daleko, ale nemyslím si, že ještě dokáže vyhrát sedm obtížných zápasů za sebou a ovládnout tak celý turnaj,“ dodal bývalý wimbledonský vítěz.

To podle Murrayho krajana, Tima Henmana, s bývalou světovou jedničkou ještě musíme počítat. „Bude to mít nesmírně obtížné, ale rozhodně bych ho neodepisoval. Všichni víme, že Andy zbožňuje výzvy a rád někomu dokazuje, že se mýlil,“ prohlásil bývalý tenista a současný daviscupový kapitán.

Reklama