Hlavní obsah

Tenisová federace věnuje hořící Austrálii 400 000 dolarů

K vlně solidarity s Austrálií zasaženou lesními požáry se připojila i Mezinárodní tenisová federace (ITF). Zastřešující sportovní organizace a pořadatelé tří zbylých grandslamů mimo Austrálii uvedli, že zemi hostící úvodní grandslam sezony věnují 400 000 amerických dolarů (devět milionů korun).

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Austrálie bojuje s rozsáhlými lesními požáry.

Článek

Peníze od ITF půjdou australskému Červenému kříži, jehož pracovníci pomáhají mimo jiné v evakuačních centrech. Kvůli rozsáhlým požárům na ploše větší než Česko přišlo v minulých měsících o život už 28 lidí a tisíce ztratily své domovy.

Australská tenisová federace, jež pořádá grandslam v Melbourne, spustila na pomoc zemi vlastní kampaň. V jejím rámci věnovali hráči účastnící se premiérového ročníku ATP Cupu, který vyvrcholil v neděli v Sydney, 500 000 dolarů (přes 11 milionů korun).

Někteří tenisté již v minulých dnech přislíbili darovat peníze například za nastřílená esa, což udělaly i Karolína Plíšková a Petra Kvitová. Serena Williamsová se vzdala prize money za vítězství na turnaji v Aucklandu, mužské hvězdy Roger Federer a Rafael Nadal se zase krátce před startem Australian Open zúčastní charitativní exhibice.

Peníze nezasílají na pomoc Austrálii pouze tenisté, kteří mají k zemi i vzhledem k oblíbenosti tamního grandslamu blízko, ale například také basketbalisté či hráči kriketu. K pomoci ve výši 500 tisíc dolarů se zavázal i mistr světa formule 1 Lewis Hamilton, jehož dojal osud více než miliardy uhynulých zvířat v důsledku požárů.

Reklama