Hlavní obsah

Tenisová doba temna. Co znamenají zmrazené žebříčky pro budoucnost?

Minimálně do 7. června, ale dost pravděpodobně mnohem déle bude trvat tenisová pauza. Nereálné není ani v případě pokračují pandemie koronaviru úplné zrušení sezony 2020. Vedení ženského (WTA) i mužského (ATP) okruhu se rozhodlo přistoupit k jediné možné variantě - zmrazení žebříčků až do doby, než se opět začne hrát. Co to však v praxi pro hráčky a hráče znamená?

Foto: Profimedia.cz

Markéta Vondroušová a Ashleigh Bartyová po finále French Open

Článek

Loňské vítězství na turnaji v Římě a zisk 900 bodů pro Karolínu Plíškovou. Triumf ve Stuttgartu pak přinesl Petře Kvitové porci 470 bodů do žebříčku. Největší nášup však po životní loňské jízdě do finále French Open zaznamenala Markéta Vondroušová, která si připsala 1300 bodů. Přesně takový počet měly české hvězdy obhajovat v nadcházejících měsících.

Všechny tři zmíněné podniky, ke kterým se přidaly turnaje v Madridu, Štrasburku, Praze a řady dalších, ale byly zrušeny. Pořadí ve světovém rankingu WTA ani ATP se však měnit nebude. Hráčky a hráči najdou po obnovení sezony svá jména na stejných pozicích, na kterých byla k 9. březnu.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Vítězné gesto Petry Kvitové

V platnosti zůstane i počet bodů, které na zrušených turnajích získaly, to znamená, že nebude uplatněno pravidlo za jejich (ne)obhájení. Tento postup je závazný pro všechny  úrovně spadají pod vedení ženského i mužského okruhu. Tenistům tak zůstanou body, které vybojovali od Indian Wells v loňské sezoně až do 9. března letošního roku.

Jaký bude další postup a případná úprava bodů a žebříčků poté, co bude sezona obnovena, je zatím předmětem diskusí. Prvními turnaji po vynucené přestávce by tak měly být travnaté podniky v Hertogenboschi a Nottinghamu, které začínají 8. června. I jejich osud je však v současné době více než nejistý.

Po odloženém Roland Garros se navíc čím dál tím více řeší přeložení či zrušení Wimbledonu, jehož start je naplánován na 29. června.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner