Hlavní obsah

Bývalá světová jednička pálí ostrými: Ženský tenis? Neatraktivní zboží

Ženský tenis? Žádné žhavé zboží pro obchodní trh, tvrdí ruský tenista Marat Safin. Bývalý první hráč světového žebříčku a vítěz dvou grandslamových turnajů je přesvědčen o tom, že za tenisem v mužském provedení propastně zaostává a je tudíž pro sponzory a investory mnohem méně atraktivní.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý nejlepší světový tenista Marat Safin jako nehrající kapitán na lavičce ruského daviscupového týmu.

Článek

Ani nit suchou na Kvitové a spol. nenechal Safin v live-chatu na Instagramu se svým krajanem a rovněž bývalým elitním tenistou Michailem Južným. „Ženský tenis se prodává mnohem hůř, mužský jasně dominuje. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale tenis v ženském podání by byl bez hvězd typu Marie Šarapovové, Anny Kurnikovové či Sereny Williamsové prakticky neprodejný produkt," argumentuje 40letý vítěz US Open z roku 2000 a Australian Open o pět let později.

Južnyj, někdejší světová osmička, s ním souhlasí: „Pohybuji se v tenisovém prostředí řadu let, a kdybyste se mě zeptali, jak vypadá Top-10 žebříčku WTA, asi bych to nesvedl. Možná bych dal některá jména dohromady, ale určitě ne všechna ve správném pořadí."

Foto: Sport.cz

Tenisová legenda Serena Williamsová.

Federerův návrh podporuje

Nedávnou výzvu švýcarského fenoména Rogera Federera o alternativě spojení mužského a ženského tenisu Safin podporuje. „Proč ne? To není špatný nápad. Tímto způsobem by bylo možné vytvořit produkt, který by byl pro sponzory výhodnější, než když hrají muži a ženy odděleně a zlepšil budget pro společné turnaje," přemítá rodák z Moskvy, jehož o šest let mladší sestra Dinara to dotáhla v roce 2009 až na trůn WTA.

V protikladu s míněním obou ruských kritiků je ovšem finanční žebříček. Podle časopisu Forbes tvoří elitní desítku nejlépe vydělávajících sportovkyň světa včetně reklam a dalších sponzorských příjmů za loňský rok výhradně tenistky. Pořadí vévodí s 29,2 miliony dolarů Serena Williamsová z USA, nejlepší Češka Karolína Plíšková je s 6,3 milionu dolarů osmá. Dohromady si Top-10 tenistek podle Forbesu přišel v roce 2019 na 123,8 milionu dolarů.

Reklama