Hlavní obsah

Nadal chce novou sezónu začít od nuly, tlak necítí

Španělský tenista Rafael Nadal poprvé v životě vstupuje do nové sezóny jako světová jednička, ale žádný tlak nepociťuje. Po fenomenálním loňském roce, v němž vedle Roland Garros vyhrál i Wimbledon a olympiádu, chce začít znovu od nuly.

Článek

"Nemám pocit, že bych měl něco obhajovat. Je mi dvaadvacet a vyhrál jsem pět grandslamů, dvanáct turnajů série Masters, olympijské zlato a jsem světovou jedničkou. To mě uklidňuje," řekl Nadal agentuře Reuters.

V podstatě už je spokojený s tím, co dokázal. "Kdyby mi někdo před sedmi lety řekl, že za celou kariéru nasbírám tyto tituly, tak bych to okamžitě podepsal," poznamenal.

Životní rok pro něj skončil zraněním kolena, kvůli němuž přišel o Turnaj mistrů i o finále Davisova poháru, ale už je fit a plný energie. "Budu dál bojovat, snažit se zlepšovat a usilovat o postup do finále Australian Open. A zkusím ho vyhrát," uvedl před pondělním startem melbournského grandslamu.

Na tvrdých kurtech na turnajích velké čtyřky ještě nikdy nedošel dál než do semifinále, mezi posledními čtyřmi vypadl na loňském Australian Open i na US Open. Na podnicích série Masters se však už na tvrdém povrchu prosadil, což je podle něj důkazem jeho schopností uspět i v Melbourne.

O sebevědomí ho nepřipravily ani porážky v úvodu sezony od Brita Andyho Murrayho a Francouze Gaela Monfilse. Věří, že rychle najde loňskou formu. "Byl jsem dva a půl měsíce mimo hru, ale tvrdě jsem trénoval. Mám pocit, že když se dostanu na svou nejlepší úroveň, tak jsem schopen vyhrávat důležité turnaje, a snad to začne v Austrálii," uvedl.

Reklama