Hlavní obsah

Štěpánek postoupil v Melbourne do 3. kola, Benešová vypadla

MELBOURNE

Český tenista Radek Štěpánek ve čtvrtek napodobil Tomáše Berdycha s Lucií Šafářovou a postoupil do 3. kola Australian Open. Dvaadvacátý nasazený vyřadil Němce Michaela Berrera a v boji o osmifinále se střetne se turnajovou čtrnáctkou Fernandem Verdaskem ze Španělska, jehož porazil před týdnem ve finále turnaje v Brisbane. První grandslam sezóny skončil ve druhém kole pro Ivetu Benešovou, která nestačila na čtvrtou nasazenou Jelenu Dementěvovou z Ruska.

Článek

Třicetiletý Štěpánek porazil o dva roky mladšího soupeře, který je ve světovém žebříčku o 111 míst za ním, ve čtyřech setech. Úvodní dvě sady získal karvinský rodák hladce 6:3 a 6:2, pak se ale hra vyrovnala a Němec v tie-breaku snížil. Těsné skóre bylo i ve čtvrtém setu, který nakonec Štěpánek vyhrál 7:5. Český tenista potvrdil, že se mu v Melbourne daří v lichých letech a prošel do 3. kola stejně jako v ročnících 2003, 2005 a 2007. Osmifinálovou bránu však zatím ještě neotevřel.

S Verdaskem se Štěpánek dosud utkal třikrát a ani jednou neodešel poražen. V roce 2004 přehrál španělského tenistu na turnaji série Masters v Miami, o dva roky později zvládl pětisetovou osmifinálovou bitvu na trávě ve Wimbledonu. Naposled se český hráč potkal se svým nejbližším soupeřem předminulý víkend ve finále turnaje v Brisbane, kde opět nezaváhal a vybojoval třetí titul na okruhu ATP.

Benešová své maximum nezopakovala

Benešová, která v minulém týdnu postoupila do finále turnaje v Hobartu, podlehla ruské favoritce po setech 6:4 a 6:1. Dementěvová, jež bojuje o svůj první grandslamový titul, se sice dopustila 23 nevynucených chyb a pěti dvojchyb, česká jednička na ni přesto nestačila a podlehla po dvaasedmdesáti minutách zápasu. Šlo o jejich čtvrté vzájemné utkání v kariéře. České tenistce se tak nepovedlo vyrovnat ani svůj nejlepší výsledek na melbournském grandslamu, kterým je účast ve třetím kole z roku 2006.

Češi na Australian Open
Muži
Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (22-ČR) - Berrer (Něm.) 6:3, 6:2, 6:7 (3:7), 7:5.
Čtyřhra - 1. kolo:
Damm, Lindstedt (11-ČR/Švéd.) - Ferrer, Gimeno-Traver (Šp.) 2:6, 6:3, 6:4, Pavel, Tecau (Rum.) - Aspelin, Vízner (10-Švéd./ČR) 6:1, 7:6 (7:3), Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) - Allegro, Santoro (Švýc./Fr.) 4:6, 6:1, 6:2.
Ženy
Dvouhra - 2. kolo:
Dementěvová (4-Rus.) - Benešová (ČR) 6:4, 6:1 .
Čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová, Voskobojevová (ČR/Kaz.) - Erakovicová, Kostaničová-Tošičová (N. Zél./Chorv.) 6:2, 6:2, Peschkeová, Raymondová (3-ČR/USA) - Erraniová, Knappová (It.) 7:6 (7:0), 6:3, Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Dzehalevičová, Uhlířová (Běl./ČR) 6:3, 7:5

Reklama