Hlavní obsah

Dubaj dostala za neúčast Peerové rekordní pokutu 300 000 dolarů

DUBAJ

Turnaj v Dubaji dostal od vedení ženské tenisové asociace rekordní pokutu 300 000 dolarů za neúčast izraelské tenistky Šahar Peerové. Ta sice byla na lukrativní turnaj s dotací dvou miliónů dolarů přihlášena, ale nemohla se ho zúčastnit, neboť nedostala víza do Spojených arabských emirátů.

Článek

Šéf WTA Tour Larry Scott už o možnosti trestu pro dubajský turnaj hovořil před týdnem, kdy Peerová poprvé o problému promluvila. Dubaj tak za diskriminační chování úřadů dostala pokutu, jež je podle WTA nejvyšší v historii.

Pokud chce navíc turnaj zůstat v kalendáři i pro příští rok, musí splnit několik podmínek. Vedení turnaje musí zajistit, aby všichni kvalifikovaní či přihlášení tenisté dostali víza do země a v případě Izraelců se tak musí stát nejpozději dva měsíce před startem turnaje. Představitelé turnaje navíc musejí garantovat účast Peerové a v případě, že by na účast nestačilo její žebříčkové postavení, musejí jí v roce 2010 udělit divokou kartu.

Sama hráčka dostala od WTA 130 bodů do světového žebříčku, které kvůli neúčasti v Dubaji nemohla obhajovat. Inkasovala také prize money ve výši 44 250 dolarů, což je průměrná částka, kterou si vydělala v minulé sezóně na turnajích. Sumu 7950 dolarů dostala i Němka Anna-Lena Grönefeldová, jež s Peerovou měla hrát v Dubaji čtyřhru.

Reklama