Hlavní obsah

Benešová po debaklu: Fed Cup přenechám mladším

Marek BurkertPrávo

Místo vedení 2:0, přišla pohroma. Iveta Benešová získala ve druhé dvouhře semifinále Fed Cupu proti 19leté Alexe Glatchové jen tři gamy. Česká tenistka, která ve světovém žebříčku figuruje na 29. místě, podlehla 1:6 a 2:6 hráčce, jež je o 85 příček níž. Bezprostředně po zápase pak Benešová prohlásila. „Fed cup přenechám mladším. Odehrála jsem v něm hodně zápasů a blbě.“

Článek

Šestadvacetiletá hráčka působila proti Američance jako tělo bez duše. Kazila, nebojovala. Náznak obratu nepřišel žádný. „Problém byl v mé hlavě. Když nejsem v hlavě ready, tak je to chyba,“ řekla Benešová a na otázku, zda hodlá s reprezentací opravdu skončit, prohodila jen výmluvné: „Ano!

Fedcupová bilance rodačky z Mostu není veselá. Celkově 8:11, ve dvouhrách 3:9. Jenže nebýt Benešové, plácaly by se Češky místo semifinále někde ve druhé výkonnostní skupině. Byla to ona, která v baráži v Izraeli porazila domácí jedničku Peerovou a ve čtyřhře s Květou Peschkeovou získala i vítězný bod. „S Ivetou nesouhlasím. Tohle byl prostě nepovedený zápas. Je potřeba to řešit v klidu,“ prohlásil kapitán Petr Pála. „Navíc lepší deblovou dvojici, než je Iveta s Květou prostě nemáme.“

S druhým bodem Benešové se přesto počítalo jako s tutovkou. Češka se ale psychicky rozpadla. A nepotkalo ji to poprvé. Už před třemi roky při zápase v Thajsku podlehla neznámé Viratprasertové a s reprezentováním chtěla praštit. V 1. kole proti Španělkám sice v únoru vyhrála první sadu s Llagosteraovou-Vivesou 6:1, přesto pak podlehla ve třech setech.

Pála čekal, že šance Benešové přijde

Pála se snažil Benešovou vyburcovat. Marně. „Američanka hrála výborně, ale pořád jsem čekal, že Ivetina šance přijde. Kdyby ve druhém setu vedla, nebo třeba dokázala srovnat stav, možná by se chytila...,“ řekl kapitán.

Nic takového se ale nestalo. S pravděpodobností, která hraničí s jistotou, se tak zdá jasné, že v nedělní dvouhře proti americké jedničce Bethanii Mattekové-Sandsové nastoupí místo Benešové Lucie Šafářová. Přesto by se poražená Češka neměla hroutit. Je dost dobře možné, že ji tým bude ještě moc potřebovat ve čtyřhře.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner