Hlavní obsah

Šafářová měla na Williamsovou mečbol, přesto na RG končí

PRAHA/PAŘÍŽ

Tenistka Lucie Šafářová byla blízko velkému překvapení, když měla mečbol na postup do třetího kola French Open přes americkou favoritku Venus Williamsovou. Třetí hráčka světa však nakonec dramatickou koncovku zvládla lépe a Šafářovou porazila po setech 6:7, 6:2 a 7:5. Na favorizovaného soupeře nestačil ani Ivo Minář, který podlehl 2:6, 2:6 a 6:7 Andymu Roddickovi.

Článek

Šafářová, které v žebříčku WTA patří 46. příčka, měla zaděláno na překvapivý výsledek, když ve středu večer proti sedminásobné grandslamové vítězce lépe zvládla tie-break první sady. Poté však byl zápas přerušen kvůli pozdní hodině, což se ukázalo jako výhoda pro Williamsovou.

Američanka ovládla druhý set 6:2, když rychle sebrala Šafářové podání. V rozhodující sadě se však Šafářová vzchopila a držela si servis. Za stavu 5:4 měla dokonce mečbol, jenže Williamsová hrozbu vyřazení odvrátila a hned v následujícím gamu sebrala Šafářové podání. Nabídnutou výhodu okamžitě proměnila a čistou hrou při vlastním podání si zajistila vydřený postup.

Šafářová tak i třetí vzájemné utkání s Williamsovou prohrála, na nedávném turnaji v Římě jí podlehla rovněž 1:2 na sety. Americké sestry Williamsovy tak mají na letošním French Open na kontě už druhý  český skalp. Serena v prvním kole vyřadila po velké bitvě Kláru Zakopalovou. A to je ještě čeká čtyřhra proti dvojici Hlaváčková, Hradecká.

"Byla jsem strašně blízko a asi mě to bude ještě dlouho mrzet. Tenhle zápas asi povede žebříček mých nejsmutnějších zápasů," řekla Šafářová. "Zase bych ale měla myslet pozitivně s tím, že jsem byla schopná skoro porazit třetí hráčku světa. Doufám, že to budu moci prodat v jiných turnajích," dodala.

"Přestala jsem přemýšlet. Žádná taktika, prostě jsem se spolehla jen na talent. Naštěstí mi to vyšlo. Myšlení vás na kurtu může zabít," uvedla americká tenistka, která nabídnutou výhodu okamžitě proměnila a čistou hrou při vlastním podání si zajistila vydřený postup. "Vyhrát takový zápas vám udělá opravdu velkou radost, protože se hrál tenis nejvyšší úrovně," dodala Williamsová.

Minář s šestým nasazeným Roddickem prohrál první dva sety shodně 2:6 a krok s americkým tenistou dokázal držet pouze ve třetí sadě, kterou ztratil 2:7 v tie-breaku. Čtyřiadvacetiletý Minář tak prohrál i své čtvrté utkání s Roddickem.

"Má (Roddick) ten servis, na kterém dělá strašně moc bodů," poukázal Minář na hlavní zbraň soupeře, který mu nasázel patnáct es. "Ale když už bylo druhé podání, tak jsem ho z toho párkrát zatlačil, trochu se mi začalo lépe dýchat při těch výměnách. Ve třetím setu to trošku vypadalo, že převezmu iniciativu, v prvních dvou setech jsem se vlastně k ničemu nedostal," dodal Minář.

Český hráč vyřazením ve druhém kole vyrovnal své maximum na grandslamech. Přes první zápas dokázal projít v roce 2005 ve Wimbledonu a loni na US Open.

FRENCH OPEN 2009 - česká účast:
ŽENY
Dvouhra - 2. kolo:
V. Williamsová (3-USA) - Lucie Šafářová 6:7 (5:7), 6:2, 7:5
Čtyřhra - 2. kolo:
Květa Peschkeová, Raymondová (2-ČR/USA) - Dittyová, Salerniová (USA/Arg.) 6:1, 6:1, Dushevinaová, Rodionová (Rus) -  Lucie Šafářová, Vladimíra Uhlířová (ČR) 6:2, 6:1, Pavljučenková, Schiavoneová (Rus/Ita.) - Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:3.
MUŽI
Dvouhra - 2. kolo:
Roddick (6-USA) - I. Minář (ČR) 6:2, 6:2, 7:6 (7:2),
Čtyřhra - 1. kolo:
David Škoch, Leoš Friedl - Pavel Vízner, J. Murray (ČR/Brit.) 6:3, 6:2, Jaroslav Levinský, Zelenay (ČR/SR) - Coetzee, Kerr (JAR/Austr.) 1:6, 6:4, 6:1
Ostatní výsledky čtvrtečního programu zde.

Reklama