Hlavní obsah

Hanba, jen zničené pozůstatky komunismu. Úspěšný kouč cupuje Slovenský tenisový svaz

Profesionální tenis je po celém světě kvůli pandemii už řadu měsíců takřka mrtvý, ale v sousedním Slovensku je kolem tohoto sportu v posledních dnech naopak pořádně živo. Ani ne tolik na kurtech, ale v zákulisí i na veřejnosti bují ostrá polemika. Přední osobnosti se tvrdě vymezují proti praktikám a fungování tamního svazu. Mezi nimi vyčnívá elitní kouč Vladimír Pláteník.

Foto: Sport.cz

Kouč Vladimír Pláteník během tréninku s Belindou Bencicovou.

Článek

Podle bývalého trenéra Dominiky Cibulkové, Naděždy Petrovové, Darji Kasatkinové či Yaniny Wickmayerové spěje slovenský tenis kvůli krokům svazových funkcionářů k totálnímu úpadku.

Na svém Facebooku Pláteník třeba obrazově poukazuje na žalostný stav některých tenisových areálů. „Zničené pozůstatky komunismu. Hanba Slovenska a všech zainteresovaných," stěžuje si.

Ve výbušném rozhovoru pro tenisovysvet.sk se ale v této souvislosti navezl i do obřích investic na tenisová centra v Bratislavě a v Košicích. Náklady na ně měly podle jeho slov přesáhnout 70 milionů eur (přes 1,85 miliardy korun).

„V konečném důsledku budeme mít dvě špičková centra za více než 70 milionů eur, kde budou trénovat tenisti s celkovým počtem talentovaných žáků nula. Marně pak budeme kritizovat výkony sportovců za jejich výkony, oni jednoduše na víc nemají. V důsledku vynaložení peněz na megalomanská zařízení nedostanou mnozí talenti adekvátní pomoc od svazu a tím ani šanci se prosadit. Ve 13 či 14 letech pak s tenisem skončí," myslí si Pláteník.

V penězích a investicích ale není podle něj zdaleka jediný problém. Horší podle něho je, že většina slovenských tenistů, včetně profesionálů, má naučenou špatnou techniku. Celková úroveň trenérů a výukových metod prý za vyspělým světem notně zaostává.

Podobně se vyjádřil také někdejší 12. hráč světa Dominik Hrbatý. Má za to, že zatímco svět se ubírá směrem k agresivnímu pojetí hry, Slováci v tomto zaostávají a učí se nemoderní tenis.

„A proč naše ženy nehrají agresivně? Jednoduše proto, že mají špatnou techniku. Kromě Kužmové mají všechny problémy s forhendem i servisem. Odmalička se učí údery špatně. Naši generaci učili reprezentační trenéři správnou techniku podle biomechaniky," srovnává Pláteník.

Stav tenisu v jeho vlasti ho nenechává klidným, a proto se uchyluje k veřejné kritice.

Nedokáže mlčet

„Nedokážu být ticho jako ostatní. Zastávám názor, že pan Moška (generální sekretář slovenského svazu) je manažer a ekonom, ale nepovažuji ho za tenisového odborníka," upozorňuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slovenka Viktória Kužmová.

„Žebříčkové postavení hráčů, kterými se svaz chlubí, nebylo dosaženo jeho zásluhou. Kdyby nebylo investujících rodičů a sponzorů, nemáme ani Hrbatého, Cibulkovou, Hantuchovou, Krošláka či Kučeru. Dnes se mluví o nadějném juniorovi Prívarovi. Ten však vyrůstá mimo svaz s vlastním trenérem Trčkou z Čech," pokračuje Pláteník.

V této souvislosti se také vzdal reprezentace Filip Polášek, jemuž se rovněž nelíbí svazové praktiky. Nedávno zaskočilo jednání STZ také hráčku Chantal Škamlovou.

„Brazilec Gustavo Kuerten se v roce 2004 vzdal reprezentace, když podezříval svaz z rozkradení peněz na rozvoj mládeže. Spolu s ním odstoupili i všichni ostatní hráči, což vyvolalo skandál, v jehož důsledku museli funkcionáři odejít. Na Slovensku se hráč může vzdát reprezentace, ale ani tak se absolutně nic nestane," povzdechl si kouč.

Reklama

Související témata: