Hlavní obsah

Bývalý tenista Puerta po letech přiznal, že lhal před arbitráží

Buenos Aires

Někdejší tenista Mariano Puerta po čtrnácti letech přiznal, že mu v jeho dopingové kauze pomohla ke snížení trestu lživá výpověď. Dopustil se jí před mezinárodní sportovní arbitráží při projednávání jeho druhého provinění proti pravidlům a CAS tehdy argentinskému hráči na základě jeho tvrzení zkrátil zákaz činnosti z osmi let na dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší tenista Mariano Puerta po čtrnácti letech přiznal, že mu v jeho dopingové kauze pomohla ke snížení trestu lživá výpověď.

Článek

Puerta byl v roce 2005 po účasti ve finále grandslamového French Open pozitivně testován na stimulant etilefrin a dostal za to jako opakovaný hříšník osmiletý distanc. Už o dva roky dříve totiž pykal devět měsíců za nález anabolického steroidu clenbuterolu.

Při odvolání se mu podařilo oklamat arbitráž argumentací o neúmyslném užití. Tvrdil, že se napil ze sklenice, kterou jeho manželka použila, když si brala svůj lék.

Nyní v rozhovoru s listem La Nación Puerta řekl, že křivé svědectví připravili společně s již zemřelým právníkem a tehdejším členem CAS Eduardem O'Connorem. Skutečným důvodem pozitivního testu byly ženšenové a kofeinové pilulky, které mu připravil známý jeho kondičního trenéra.

"Nikdy jsem se s tím člověkem, který to vyrobil, nepotkal, nikdy jsem neznal jeho jméno. Nikdo z rodiny to nechtěl vědět," uvedl nyní jednačtyřicetiletý Puerta. Jeho bývalý kondiční trenér Dario Lecman takové obvinění nicméně popřel.

Puerta v kariéře vyhrál tři turnaje ATP a jeho maximem ve světovém žebříčku bylo deváté místo v srpnu 2005. S výjimkou zmíněné finálové porážky s Rafaelem Nadalem nebyl na grandslamu nikdy dál než ve druhém kole. Po vypršení zkráceného trestu odehrál ještě dvě sezony.

Reklama