Hlavní obsah

Agassiho případem se začne zabývat antidopingová agentura

NEW YORK

Zástupci Světové antidopingové agentury WADA chtějí vyšetřovat přiznání amerického tenisty Andreho Agassiho k užití módní drogy crystal meth. Agassimu ovšem nehrozí trest za zakázanou látku, ale za lhaní, což generální ředitel WADA David Howman přirovnal k případu sprinterky Marion Jonesové.

Foto: ČTK

Andre Agassi

Článek

Osminásobný grandslamový vítěz Agassi přiznal, že během své kariéry bral drogu crystal meth, látku podobnou pervitinu. Napsal to ve své biografii Open (Otevřeně), která vyjde v pondělí 9. listopadu.

WADA chce nyní zjistit, zda jsou proti Agassimu možné nějaké sankce. "Bral něco z listiny zakázaných prostředků. ale proti tomu toho nemůžeme moc dělat, protože to bylo v roce 1997, což už je mimo hranici osmi let," citovala Howmana agentura Reuters.

Později prohlásil, že již zaslal dopis zástupcům ATP s výzvou, aby případ prozkoumali. Tenisoví funkcionáři se zatím nevyjádřili. "Musíme být fér a dopřát jim čas. Naším úkolem je chránit poctivé sportovce a zajistit, aby se takovéhle věci neopakovaly," řekl Howman agentuře AP.

Podle něj ale chce WADA prozkoumat dvě věci. "Pokud lhal, a on se k tomu přiznal, tak lhal pod přísahou. V tom případě si myslím, že je třeba zjistit, zda by nějaké sankce mohly následovat," uvedl.

Agassiho případ přirovnal k Jonesové. "Všichni víme, že lhala soudu. To prostě nelze pominout," podotkl Howman. Americká atletka strávila za lhaní o dopingu federálním úřadům šest měsíců ve vězení.

Druhý možný bod k prošetření, na který Howman upozornil, se týká právníka, který tenistu zastupoval. "Věděl právník, že lže? Možná by se něco mělo udělat i z tohoto pohledu," nadhodil Howman.

Reklama

Související témata: