Hlavní obsah

Šwiateková - Podoroská 6:2, 6:1Pohádková jízda nekončí! Rozjetá teenagerka prosvištěla do finále French Open

Paříž/Praha

Senzační a suverénní jízda polské teenagerky Igy Šwiatekové na grandslamovém Roland Garros dospěla až do finále. V semifinálovém souboji dvou nenasazených hráček vyřadila argentinskou kvalifikantku a velké překvapení turnaje Nadiu Podoroskou po setech 6:2, 6:1. Devatenáctiletá rodačka z Varšavy se ve finále utká se Sofií Keninovou, která si poradila s Petrou Kvitovou 6:4, 7:5.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Polka Iga Šwiateková v semifinále French Open.

Článek

Šwiateková se stala sedmou nenasazenou finalistkou Roland Garros v historii open éry, během níž se v Paříži dostala do finále jako vůbec první Polka. Před vznikem profesionálního okruhu si o titul z její země zahrála jen v roce 1939 Jadwiga Jedrzejowská.

„Jsem opravdu překvapená, před turnajem mě ani ve snu nenapadlo, že se dostanu takhle daleko. Na druhou stranu jsem si vždy věděla, že když jednou budu hrát grandslamové finále, bude to tady na Roland Garros. Splnil se mi splnil sen," rozplývala se aktuálně 54. hráčka světa.

Přemožitelka nasazené jedničky Simony Halepové ze čtvrtého kola spustila i tentokrát od začátku na svojí soupeřku dělovou palbu a zejména díky razantnímu forhendu měla prakticky celý zápas převahu.

Hned při první příležitosti Argentince sebrala podání a následně zápas prakticky po celý průběh kontrolovala. Nejspíš jen málokdo pochyboval, že suverénně kráčí do finále. Utkání ukončila po hodině a dvanácti minutách.

Pak už mohla začít vyhlížet soupeřku pro boj o titul. „Petra Kvitová je super star už mnoho let, je velmi zkušená. Sofia je zase v této sezoně v ráži. Teď ale o nich nepřemýšlím, jsem hlavně šťastná, že jsem ve finále," radovala se Polka.

French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Šwiateková (Pol.) - Podoroská (Arg.) 6:2, 6:1.
Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Soares, Pavič (7-Braz./Chorv.) - Farah, Cabal (1-Kol.) 7:6 (7:4), 7:5
Krawietz, Mies (8-Něm.) - Koolhof, Mektič (9-Niz./Chorv.) 6:3, 7:5

Reklama