Hlavní obsah

Berdych je ve 3. kole, Záhlavová trápila Williamsovou, Strýcová sestřelila Dokičovou

MELBOURNE

Český tenista Tomáš Berdych sice ztratil set, ale postoupil do třetího kola grandslamového Australian Open. Ve druhém kole přehrál Němce Philippa Kohlschreibera ve čtyřech setech 4:6, 6:2, 6:3, 6:4. Andrea Hlaváčková prohrála s Běloruskou Viktorií Azarenkovou dvakrát 4:6. Neuspěla ani Sandra Záhlavová, ale favorizované Venus Williamsové z USA vzala set a s turnajovou čtyřkou prohrála až po tříhodinové bitvě 7:6, 0:6 a 4:6. Za 84 minut naopak odcházela z kurtu spokojená Barbora Záhlavová-Strýcová, která ve dvou setech porazila Jelenu Dokičovou.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Tomáš Berdych oslavuje vítězství nad Němcem Kohlschreiberem ve 2. kole Australian Open.

Článek

Berdych prohrál s Kohlschreiberem první set po ztrátě servisu v deváté hře. "Začátek jsem měl trochu pomalejší. S tímhle stylem bych rozhodně do zápasů už napříště vstupovat nechtěl. Kdyby proti mně stál zkušenější soupeř, mohla by mě ztráta setu mnohem více mrzet, takže určitě dobrá zkušenost," řekl Berdych spolupracovníkovi iDNES.cz v Austrálii.

Od druhé sady hrál šestý nasazený, jehož opět bouřlivě podporovala "armáda" příznivců, agresivněji, více se koncentroval a další problémy nepřipustil. "Dostal jsem se do tempa a soupeře i pod tlak, díky čemuž začal přece jen chybovat," řekl Berdych, kterého nyní čeká Francouz Richard Gasquet.

Na Dokičovou platila trpělivost

Záhlavová-Strýcová se na Australian Open, kde jako juniorka získala dva tituly, dostala poprvé v kariéře do třetího kola. Dokičovou před zaplněným hledištěm hlavního dvorce Roda Lavera porazila trpělivou hrou. Výborně se pohybovala a nutila soupeřku kazit. První set vyhrála po hodině ve zkrácené hře a druhému setu dominovala.

"Na začátku jsem byla hodně nervózní a Jelena hrála skvěle. V prvním setu jsem bojovala, hodně běhala a nevzdávala se. Ten set byl hodně náročný zápas, ale zvládla jsem koncovku a ve druhém už to bylo snadné," řekla Záhlavová-Strýcová v rozhovoru na kurtu. V boji o své premiérové grandslamové osmifinále se utká s turnajovou devítkou Li Na z Číny, vítězkou turnaje v Sydney z minulého týdne, kde ve finále porazila Kim Clijstersovou.

Williamsová si oddechla 

Nečekaná bitva se rozhořela na centrkurtu v aréně Roda Lavera při utkání Sandry Záhlavové s Venus Williamsovou. Favorizovaná Američanka do utkání nastoupila vlažně a po řadě chyb se musela smířit se ztrátou prvního setu. Navíc si nechala ošetřit stehenní sval, který si natáhla při voleji v tie-breaku.

Ve druhé sadě přesto turnajová čtyřka ukázala svou sílu a nadělila pětadvacetileté Češce "kanára". Rozhodující set nabídl opět vyrovnaný průběh a Záhlavová podlehla 4:6 až po ztrátě podání v sedmé hře. "Jsem ráda, že jsem postoupila," oddechla si Venus Williamsová.

Sandra Záhlavová emotivně slaví zisk setu v duelu s Venus Williamsovou.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Záhlavová opouštěla kurt se zklamáním ve tváři. "Začala jsem přemýšlet, že bych mohla (vyhrát), místo abych se soustředila, že jí mám dál rozběhávat, že mám chodit na síť, aby ona běhala, protože z pozic vzadu nešlo hrát," řekla Záhlavová Radiožurnálu. "Byla šance. Ona nehrála extra, takže zklamání."

Přes druhé kolo nepřešla ani Andrea Hlaváčková, která podlehla Bělorusce Viktorii Azarenkové po setech 4:6 a 4:6.

Už v prvním kole nečekaně skončil deblista Lukáš Dlouhý. S Australanem Paulem Hanleym vyhráli na úvod sezóny dva turnaje, ale v Melbourne jako sedmí nasazení nestačili na španělskou dvojici David Marrero, Ruben Ramírez Hidalgo 4:6, 6:1, 1:6.

Češi na Australian Open
Muži, dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Kohlschreiber (Něm.) 4:6, 6:2, 6:3, 6:4, Roddick (8-USA) - Kunicyn (Rus.) 7:6 (9:7), 6:2, 6:3, Robredo (Šp.) - Fish (16-USA) 1:6, 6:3, 6:3, 6:3, Nišikori (Jap.) - Mayer (Něm.) 6:4, 6:3, 0:6, 6:3, Stachovskij (Ukr.) - Kubot (Pol.) 6:3, 6:4, 6:4.
Muži, čtyřhra - 1. kolo:
Marrero, Ramirez Hidalgo (Šp.) - Dlouhý, Hanley (7-ČR/Austr.) 6:4, 1:6, 6:1, Dolgopolov, Hájek (Ukr./ČR) - Fognini, Lacko (It./SR) 6:3, 6:7 (4:7), 6:2, Berlocq, Riba (Arg./Šp.) - Čermák, Kas (ČR/Něm.) 6:4, 7:5.
Ženy, dvouhra - 2. kolo:
Azarenková (8-Běl.) - Hlaváčková (ČR) 6:4, 6:4, V. Williamsová (4-USA) - Záhlavová (ČR) 6:7 (6:8), 6:0, 6:4, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Dokicová (Austr.) 7:6 (7:3), 6:1.
Ženy, čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová, Cirsteaová (ČR/Rum.) - Borwellová, Pelletierová (Brit./Kan.) 5:7, 6:2, 6:2, Grandinová, Uhlířová (JAR/ČR) - Cornetová, Hallová (Fr./Rum.) 7:6 (7:3), 6:2, Dulková, Pennettaová (1-Arg./It.) - Mirzaová, Voráčová (Ind./ČR) 6:4, 6:1, Grothová, Zakopalová (Austr./ČR) - Gullicksonová, Oudinová (USA) 6:1, 6:2

Reklama

Související témata: