Hlavní obsah

Žondra odsouzený za napadení Kvitové podal ústavní stížnost

Radim Žondra, jenž byl odsouzen za napadení tenistky Petry Kvitové, podal ústavní stížnost. Odpykává si jedenáctiletý trest vězení. Informaci patrnou z justičních databází potvrdila ČTK mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radim Žondra před soudem.

Článek

Žondra podal stížnost v říjnu, jako soudce zpravodaj se jí zabývá Jaromír Jirsa. O stížnosti by podle něj mělo být rozhodnuto do konce roku. Většinu podnětů v trestních kauzách ústavní soudci odmítají.

Kvitová se stala terčem útoku ve svém bytě v Prostějově před Vánoci v roce 2016. Dvojnásobná wimbledonská vítězka utrpěla vážné poranění levé ruky, nemohla několik měsíců hrát, dokonce jí hrozilo, že bude muset ukončit kariéru. Lékařům se však ruku podařilo po čtyřhodinové operaci zachránit. Třicetiletá tenistka dál úspěšně hraje, v současnosti je na 8. místě žebříku WTA ve dvouhře.

Žondra od počátku vinu popíral, justice mu však neuvěřila. U Krajského soudu v Brně nejprve dostal osmiletý trest, Vrchní soud v Olomouci jej zvýšil na 11 let. Jde o souhrnný trest i za další skutky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenistka Petra Kvitová během tiskové konference po propuštění z nemocnice.

Nejvyšší soud jeho dovolání odmítl, o vině prý nejsou důvodné pochybnosti. "Zcela jednoznačně pak vyzněly výsledky provedených rekognic, při nichž poškozená s jistotou označila právě obviněného jako pachatele daného trestného činu. Vzhledem k tomu, že na něj do té doby neměla jakékoliv osobní vazby, neměla též jediný důvod jej identifikovat, pokud by ji v jejím bytě skutečně nenapadl," stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Žondra se do bytu Kvitové dostal pod falešnou záminkou kontroly kotle. Přiložil jí zezadu nůž na krk. Když se pokusila bránit, pořezala si ruku. Žondra odešel poté, co mu dala 10 000 korun.

Reklama

Související témata: