Hlavní obsah

Kvitová nedala Šarapovové šanci a slaví wimbledonský titul! Čtyřhru vyhrála i Peschkeová

Česká republika má díky Petře Kvitové po třinácti letech opět vítězku wimbledonské dvouhry! Jednadvacetiletá fedcupová reprezentantka porazila v londýnském finále Rusku Marii Šarapovovou po setech 6:3 a 6:4. Jednadvacetiletá Kvitová získala za životní úspěch prémii 1,1 milionu liber (v přepočtu 30,2 milionu korun) a v žebříčku WTA bude poprvé v kariéře sedmá.

Foto: Toby Melvile, Reuters

Petra Kvitová završila wimbledonské tažení finálovou výhrou nad Ruskou Šarapovovou a zvedla nad hlavu tolik ceněný vítězný talíř.

Článek

Úvod finále připomínal semifinálový duel Petry Kvitové s Viktorií Azarenkovou. Češka umožnila Šarapovové první brejkbol zápasu a Ruska ho dokázala využít po nevynucené chybě tenistky z Fulneku. V následující hře však své soupeřce ukázala, že i její returny jsou tvrdé a přesné a snadno dosáhla na rebrejk.

Petra Kvitová dávala do finálového duelu s Ruskou Marií Šarapovovou opravdu všechno.foto: Reuters/Toby Melvile

V prvních třech gamech se Češce nedařil první servis, musela tak o gamy, do nichž podávala, bojovat. Ve třetí hře musela čelit dalšímu ataku páté nasazené, ale své podání uhájila. Postupem času začala jednadvacetiletá Kvitová hrát hru, jakou se prezentovala na celém turnaji. Tlačila míčky k základní čáře a hrála co nejkratší výměny.

Diváky na Centrálním kurtu, včetně Martiny Navrátilové a poslední české wimbledonské šampiónky Jany Novotné, několikrát udivila bojovností při podání soupeřky. Kvitová vracela na polovinu vítězky Wimbledonu z roku 2004 i zdánlivě ztracené míče. Ruska navíc začala potvrzovat, že na turnaji vytváří příliš velký počet dvojchyb. V šestém gamu při stavu 30:30 udělala dokonce dvě v řadě a darovala Kvitové brejk. Další Kvitová přidala v osmé hře a získala tak první set v poměru 6:3.

Petra Kvitová jako by nemohla uvěřit té krásné wimbledonské pohádce... Rusku Šarapovovou porazila a nejslavnější turnaj vyhrála.foto: Reuters/Stefan Wermuth

Ve druhém setu byl obraz na hlavním kurtu v All England Clubu obdobný jako v prvním. Pro obě hráčky však podání znamenalo spíše nevýhodu, neboť se předháněly ve světových returnech a brejcích. Kvitová nakonec dokázala své podání udržet vícekrát a esem proměnila hned první mečbol.

Hráčka z Fulneku se stala třetí českou rodačkou, která zvítězila ve Wimbledonu. Před ní to dokázaly jen Martina Navrátilová a před třimácti lety Jana Novotná. Kvitová je po svém idolu Navrátilové také první levou rukou hrající tenistkou od roku 1990, která slavný turnaj ovládla.

Peschkeová vyhrála mix

Po senzačním triumfu Petry Kvitové ve dvouhře získala vítěznou trofej na trávě ve Wimbledonu také deblová specialistka Květa Peschkeová. Pětatřicetiletá česká tenistka dnes vybojovala se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou svůj první grandslamový titul poté, co ve finále v Londýně porazily německo-australský pár Sabine Lisická, Samantha Stosurová po setech 6:3 a 6:1.

Završit skvělý český ročník může ještě Iveta Benešová, která bude v neděli po boku Rakušana Jürgena Melzera ve finále smíšené čtyřhry.

Srebotniková vyhrála v minulosti už pět gradslamů, všechny ve smíšené čtyřhře.

Český triumf ve Wimbledonu dovršila Květa Peschkeová (vlevo), která společně se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou vyhrála čtyřhru. foto: ČTK/AP

Stejně jako v případě dvouhry se český tenis dočkal i v ženské čtyřhře titulu ve Wimbledonu poprvé po třinácti letech. Jana Novotná v roce 1998 vyhrála dvouhru a společně s Martinou Hingisovou ze Švýcarska i debla.

Peschkeová, před šesti lety i 26. hráčka dvouhry, se dala se Srebotnikovou dohromady loni v lednu a hned se jim začalo dařit. Do letošního Wimbledonu vyhrály pět turnajů a desetkrát hrály finále.

Loni postoupily do finále Roland Garros, v kterém ovšem nestačily na sestry Serenu a Venus Williamsovy. Titul ve Wimbledonu je pro Peschkeovou jubilejní dvacátý v kariéře a ten nejcennější.

Čtyřhru ovládla dvojčata

Američtí tenisté Bob a Mike Bryanové vyhráli podruhé Wimbledon a jedenáctým grandslamovým triumfem ve čtyřhře vyrovnali rekord takzvané Open éry Australanů Todda Woodbridge a Marka Woodforda. Nejlepší pár světa porazil v dnešním finále na trávě v Londýně 6:3, 6:4 a 7:6 švédsko-rumunskou dvojici Robert Lindstedt, Horia Tecau.

Třiatřicetiletá americká dvojčata spolu získala 73. titul a šestý v sezoně. Bryanové triumfovali už v lednu na úvodním grandslamovém turnaji roku Australian Open.

Bude slavit i Benešová?

Iveta Benešová si zahraje ve Wimbledonu o titul ve smíšené čtyřhře. Dnešním postupem završila úspěch českých tenistek, hned trojnásobných finalistek na nejslavnějším turnaji. Benešová po boku Rakušana Jürgena Melzera vyhrála semifinále nad Kanaďanem Danielem Nestorem a hráčkou z Tchaj-wanu Jung-Jen Čan a dosáhla svého největšího úspěchu na grandslamech.

Turnaj v All England Clubu si už podmanila vítězka dvouhry Petra Kvitová, o titul ve čtyřhře bojuje Květa Peschkeová a Benešová se v neděli může stát vítězkou mixu. S Melzerem potřebují porazit zkušeného Inda Maheše Bhúpathího s ruskou spoluhráčkou Jelenou Vesninovou.

Wimbledon:
Ženy - dvouhra, finále:
Šarapovová (5-Rus.) - Kvitová (8-ČR) 3:6, 4:6.on-line
Čtyřhra žen  - finále:
Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Lisická, Stosurová (Něm./Austr.) 6:3, 6:1.
Muži - čtyřhra, finále:
Bob a Mike Bryanové  (USA) - Robert Lindstedt, Horia Tecau (Švéd./Rumun.) 6:3, 6:4 a 7:6
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Melzer, Benešová (9-Rak./ČR) - Nestor, Jung-Jen Čan (8-Kan./Tchaj-wan) 6:4, 6:4, Bhúpathí, Vesninová (4-Indie/Rus.) - Hanley, Hsieh Su-wei (Austr./Tchaj-wan) 6:2, 3:6, 7:5.
Junioři: dvouhra - finále:
Saville (16-Austr.) - Broady (15-Brit.) 2:6, 6:4, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Golding, Veselý (1-Brit./ČR) - Artuňedo, Carballes (3-Šp.) 7:5, 7:6 (7:5)
Juniorky:  čtyřhra - semifinále:
Schuursová, Chao Čchen-tchang (Niz./Čína) - Chromačevová, Krejčíková (Rus./ČR) 6:2, 6:2.

Reklama

Související témata: