Hlavní obsah

Nadal uznal: Už nejsem tak dobrý jako loni. Tenis se ale nikam neposunul

PRAHA

Stále si drží aureolu fenomenálního hráče, ale lesk slávy španělského tenisty Rafaela Nadala přeci jen trochu bledne ve stínu suverénní nadvlády Novaka Djokoviče. Na nedostižného Srba ztrácí v žebříčku ATP téměř čtyři tisíce bodů. Navíc si letos připsal už dvanáct porážek, na což rozhodně nebýval zvyklý. „Mám za to, že Rafa roku 2010 měl něco speciálního od Rafy roku 2011. Obzvlášť v těžkých situacích,“ uznala světová dvojka před turnajem v Šanghaji.

Foto: Yuriko Nakao , Reuters

Rafael Nadal je nyní ve stínu světové jedničky Novaka Djokoviče

Článek

„Vítězství a porážky závisí na velmi, velmi, velmi malých věcech. A ty jsem prostě dělal loni lépe než letos. Vyhrávat velké zápasy je hodně těžké a letos se mi hlavně ve finále nedařilo. Prohrál jsem sedm z deseti finálových zápasů,“ ohlédl se rodák z Mallorky v rozhovoru pro oficiální stránky ATP.

Zatím má na svém kontě tři tituly, což je na něj nezvykle málo. A všechny tři, včetně grandslamového Roland Garros, vybojoval na antuce. Loni vyhrál sedm turnajů, z toho tři grandslamové.

Sedm finálových duelů z deseti letos Rafael Nadal prohrál.foto: ČTK/AP/Mike Groll

Naposledy podlehl ve finále turnaje v Tokiu světové čtyřce Andy Murraymu. Právě skotský tenista se nechal slyšet, že podle jeho mínění se v této sezóně posunul mužský tenis o úroveň výše. S tím však Nadal zásadně nesouhlasí.

Úroveň není vyšší

„Podle mě není úroveň vyšší, než byla třeba v letech 2010 nebo 2009. Myslím, že je přibližně stejná. Jenom prostě můj part, a stejně tak i ten Rogera Federera, je letos horší. Já určitě hraji hůře než loni. Roger hraje výborně, ale taky prohrál pár zápasů, které by dříve určitě zvládl,“ vysvětlil Španěl.

I Roger Federer má podle Nadala slabší rok. Zápasy, které prohrává, by prý dříve neztratil.foto: Reuters/John Sommers II

Zároveň zdůraznil, že současná situace je pro něho velkou výzvou. Chce pracovat na návratu na první příčku. „Pokud se nezlepšujete každý rok, vaše šance stále jsou menší. Nezapomínejte, že tenhle rok je pro mě už sedmý, kdy jsem mezi nejlepšími dvěma hráči. To jednak díky tomu, že celé ty roky jsem byl v perfektní mentální kondici, ale hlavně proto, že  jsem se neustále zlepšoval. V tom musím pokračovat, pokud se tady chci udržet co nejdéle,“ uvědomuje si pětadvacetiletý tenista.

Nicméně Djokovič se i přes aktuální zranění zdá být nedostižný, své suverénní postavení však bude muset tvrdě hájit i v následujících sezónách. „Djokovič už letos vyhrál spoustu turnajů, tři Grand Slamy. Nevěřím, že nějak výrazně změnil svoji hru. Prostě udělal pár malých věcí lépe než v předchozích letech a teď zažívá skvělou sezónu. A já se teď chci pokusit o to samé,“ dodal Nadal.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 20 : 00
20240424T20 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík