Hlavní obsah

Kvitová: K výhře v Istanbulu mě dovedly bojovnost a fyzička

Bojovnost a fyzička dovedly tenistku Petru Kvitovou k titulu na Turnaji mistryň v Istanbulu. Mezi elitní osmičkou hráček dokázala zvítězit hned při své premiéře a navíc neprohrála ani zápas. "K výhře v turnaji i ve finále asi vedly bojovnost a taky, že jsem vydržela dva třísetové zápasy po sobě, takže fyzička. A byla to hala," připomněla Kvitová svoji letošní jedinečnou bilanci pod střechou, kde vyhrála všech devatenáct zápasů.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Petra Kvitová s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň

Článek

"Jak jsem se podívala, tak jsem viděla 81 zpráv a pořád chodí. Asi to nebudu číst," smála se jednadvacetiletá Kvitová po finálovém klání, v kterém po boji zdolala běloruskou sokyni Viktorii Azarenkovou 7:5, 4:6 a 6:3 za dvě a půl hodiny.

Proti Azarenkové zkoušela ke svým ranám přidat chytrost a pestrost. Snažila se zařadit, a úspěšně, zkrácení hry za síť. "Trošku zpestření hry bylo potřeba. Ona dobře returnovala, servisem jsem si moc nepomáhala a všechno bylo většinou z výměny. Každý bod byl vachrlatý a nikdo nevěděl, kdo ho získá," řekla tenistka.

Tenistka Petra Kvitová s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň. V pozadí poražená finalistka Viktoria Azarenková z Běloruska.foto: Reuters/Murad Sezer

Rodiče se chystají slavnou dceru povzbudit až na finále Fed Cupu do Moskvy, s tatínkem tak mluvila jen po telefonu. "Byl dojatý a gratuloval mi," prozradila.

Přijímat gratulace mohla možná dříve než po velké bitvě. Zvláště když v první sadě rychle vedla 5:0. "Všechno mi vycházelo a bylo jasné, že to nevydrží. Viki začala hrát líp a zas tam všechno padalo jí," vysvětlila Kvitová, proč to rázem bylo 5:5. "Bylo těžké se do toho dostat, ale už jsem si to prožila a věřila, že to zvládnu."

Po vítězství ležela několik vteřin na kurtu

V třetí sadě rozhodlo, že první brejk získala Kvitová, i když sama měla namále hned v první hře. "Vika se hrozně zlepšila a vždycky naše zápasy rozhodují maličkosti. Ten brejk byl důležitý a pak se mi to povedlo udržet," řekla.

Po proměněném mečbolu si podobně jako třeba Španěl Rafael Nadal lehla na chvilku na kurt a vychutnávala si triumf. "Připravené jsem to tedy neměla. Asi to přišlo v ten moment, nevím, nějak mě to napadlo," řekla rodačka z Fulneku.

Tenistka Petra Kvitová se raduje z vítězství na Turnaji mistryňfoto: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Větší emoce než při červencovém triumfu na trávě ve Wimbledonu ale neprožívala. "To je asi tím, že první euforie bude vždy nejsilnější. Nejde to srovnávat, Wimbledon je Wimbledon."

Grandslamový úspěch v All England Clubu ale určitě měl dopad i na Turnaj mistryň. Především z pohledu zkušeností jak zvládnout velký zápas o titul. "Určitě, už jsem to všechno zažila. Cítila jsem se líp. ale nebylo to na dva sety?" připomněla zvesela Kvitová, že ve Wimbledonu porazila Marii Šarapovovou bez ztráty sady.

Istanbul přesto bude mít speciální místo mezi trofejemi, které Kvitová získala. Minimálně proto, že je teprve třetí tenistkou, která dokázala Turnaj mistryň vyhrát hned při premiéře. "Proto bude v mém srdci, toho si určitě budu vážit," řekla jednadvacetiletá hráčka.

Reklama

Související témata: