Hlavní obsah

Kvitová suverénní, Šafářová ale zápas nezvládla. Češky hrají finále Fed Cupu s Ruskem 1:1

škv,rojSport.cz

A je srovnáno. České tenistky hrají po prvním dni finále Fed Cupu v Moskvě s Ruskem podle očekávání nerozhodně 1:1. Nejprve Petra Kvitová potvrdila v moskevské Olympijské hale úlohu favoritky a jednoznačně porazila domácí dvojku Marii Kirilenkovou dvakrát 6:2. Světová dvojka vyhrála i svůj letošní dvacátý zápas pod střechou a tým nehrajícího kapitána Petra Pály se tak ujal vedení 1:0. Ve druhém utkání však podlehla Lucie Šafářová Světlaně Kuzněcovové poměrně hladce 2:6. 3:6.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hotovo. Petra Kvitová porazila ve finále Fed Cupu Marii Kirilenkovou 6:2, 6:2.

Článek
Fotogalerie

Kirilenková přitom vstoupila do utkání výborně, v první hře při svém podání neztratila ani míček. Obě tenistky si svůj servis držely až do páté hry, kdy Kvitová využila první brejkbol v zápase.

Petra Kvitová při utkání finále Fed Cupu s Ruskou Marií Kirilenkovou v Moskvě. foto: Reuters/Grigory Dukor

Tento moment jakoby světovou dvojku uklidnil a na kurtu v moskevské Olympijské hale začala dominovat. Kirilenkové okamžitě vzala i další servis a za stavu 5:2 šla podávat na výhru v první sadě. A protože využila hned první setbol, za dvaatřicet minut získala pro Česko první set.

Stejně jak skončila sadu první, rozjela rodačka z Bílovce i tu druhou. Hned v její první hře znovu prolomila servis Kirilenkové a vzápětí ho dokázala bez vážnějších potíží potvrdit. Za stavu 4:2 navíc své soupeřce sebrala už počtvrté v zápase podání a následně při svém servisu využila první mečbol. Navíc stylově - esem! Na dvorci tak pobyla jen hodinu a deset minut.

"Jsem ráda, jak jsem to zvládla. Nemyslela jsem si, že to bude až tak lehké, ale vypadá to jen podle skóre. Necítila jsem se úplně fit, ale o to víc jsem musela bojovat, abych výhru uhrála," řekla bezprostředně po zápase Kvitová v rozhovoru pro Českou televizi.

Maria Kirilenková v souboji s Petrou Kvitovou v Moskvě. foto: Reuters/Grigory Dukor

Na vlnu české euforie chtěla naskočit i Lucie Šafářová proti v letošní sezóně hodně nevyzpytatelné Světlaně Kuzněcovové. Rusce patří na žebříčku WTA jen o pět příček lepší pozice, na kurtu však od úvodního míčku jednoznačně dominovala.

Brněnská rodačka začala hodně nervózně, nemohla se trefit do prvního servisu, kazila i míče od základní čáry a umožnila soupeřce rychlé vedení 4:0. „Vůbec jsem nechytla začátek zápasu. Kuzněcovová hrála hodně dobře, nedala mi šanci to otočit,“ povzdechla si Šafářová.

Lucie Šafářová při Fed Cupu v Moskvě.foto: ČTK/AP/Misha Japaridze

V koncovce první sady se však čtyřiadvacetiletá Češka přeci jen dostala do hry. Zlepšila podání a dokázala zahrát vítězné míčky. Na víc než odvrácení dvou setbolů a porážku v první sadě 2:6 to však nestačilo.

V úvodu druhé sady předváděla česká reprezentantka svůj nejlepší tenis v utkání, jenže brzy odpadla. Opět začala chybovat, Kuzněcovová se znovu ujala otěží zápasu. "V té pasáži tam byl vyrovnaný dlouhý game, který jsem bohužel prohrála.  Opět se to otočilo na její stranu. Strašně jsem chtěla vybojovat druhý bod, ale bohužel se to nepovedlo," smutnila česká reprezentnatka.

Světlana Kuzněcovová při zápase Fed Cupu s Lucií Šafářovou.foto: Reuters/Grigory Dukor

Kuzněcovová po 80 minutách vybojovala pro Rusko první bod. O rozhodující tři body se bude hrát v neděli a dost možná dojde ke změně v nominacích v obou týmech. „Je moc brzy po utkání. Nechám si to projít hlavou. Teď se půjdeme hlavně dobře najíst a připravíme se na další den,“ mlžil pro Českou televizi kapitán českého týmu Petr Pála.

Finále tenisového Fed Cupu
RUSKO - ČESKO 1:1 po druhé dvouhře
Kirilenková - Kvitová 2:6, 2:6on-line
Kuzněcovová - Šafářová 6:2, 6:3on-line

Reklama

Související témata: