Hlavní obsah

Federer už zase válí jako dřív. Nezastavil ho ani poplach ve čtyři ráno

PAŘÍŽ

Fanoušci fenomenálního švýcarského tenisty Rogera Federera si mohou pořádně oddechnout. Jejich idol totiž v posledních dnech dává jasně najevo, že ještě rozhodně nemíří „do starého železa“. Dlouhých jedenáct měsíců čekal na turnajový titul a nyní vybojoval hned dva za sebou. Ba co víc, zápasy vyhrával naprosto suverénním způsobem, jakým vládl světovému tenisu před několika roky.

Foto: ČTK/AP

Šťastný Roger Federer po vítězství na turnaji Masters v Paříži.

Článek

„Jsem opravdu nadšený, že jsem celý týden dokázal hrát takhle dobře, od začátku až do konce. Od prvního míčku proti Mannarinovi až do úplného konce. Nemůžu být šťastnější,“ radoval se Švýcar po nedělním finálovém vítězství nad domácím Jo-Wilfriedem Tsongou na turnaji Masters v Paříži.

Opravdu není snadné najít významnější turnaj, který ještě Federer nevyhrál.  Až do neděle jím byl právě podnik v hale Bercy, kde však nedal nikomu, včetně semifinálového souboje proti Tomáši Berdychovi, šanci.

„Už jsem se mnohokrát pokoušel tady v pařížské Bercy vyhrát. Měl jsem mnoho pokusů tady titul získat, ale nikdy dříve jsem toho nebyl schopen dosáhnout. Tohle je pro mě opravdu speciální vítězství,“ rozplývala se aktuální světová čtyřka.

Roger Federer s trofejí pro vítěze turnaje Masters v Paříži.foto: ČTK/AP

Federer triumfoval hned na svém prvním turnaji v sezóně v katarském Dauhá. Jenže pak třikrát po sobě nestačil na Novaka Djokoviče, což předznamenalo rozložení sil pro další zbytek sezóny. Zatímco Srb neohroženě mířil na trůn světové jedničky, sláva, výsledky i předváděná hra švýcarského šampióna ztrácely lesk.

Najednou už to nebyl jenom Djokovič či Nadal, na koho basilejský rodák nestačil. Prohrál třeba i s Jürgenem Melzerem, Richardem Gasquetem, Tomášem Berdychem či Jo-Wilfriedem Tsongou.

Horší výsledky se viditelně projevily i na Federerově sebevědomí. Jak jinak si vysvětlit dva neproměněné mečboly při svém podání v semifinále US Open proti Djokovičovi? Nebo porážku od Tsongy ve Wimbledonu, nad nímž vedl už 2:0 na sety. Něco podobného bylo dříve nevídané.

Roger Federer ve finálovém duelu na turnaji sériem Masters v Paříži porazil Jo-Wilfrieda Tsongu.foto: ČTK/AP/Lionel Cironneau

Nic ale netrvá věčně. Federer nyní v rozmezí dvou týdnů vybojoval tituly v Basileji a v Paříži a navíc svým typickým suverénním „federerovským“ stylem. Důkazem budiž koncovka druhého setu nedělního finále proti Tsongovi.

Skvěle servírující Francouz dotlačil set do tie-breaku, jenže hned při prvním míčku se dopustil hloupé chyby. V tom se Federer neochvějně chytil svojí šance a soupeře už nenechal nadechnout. Tie-break jasně ovládl v poměru 7:3.

Favorit Turnaje mistrů?

Po sladkém triumfu pak Švýcar v dobrém rozmaru pobavil vyprávěním o svých problémech vpředvečer finálové bitvy. Ve čtyři ráno totiž otce dvouletých dvojčat vzbudilo volání jedné z dcer.

„Už se během této sezóny stalo mnohokrát, že mě vzbudily. Tentokrát jsem doufal, že bude v noci všechno v pohodě, jenže najednou jsme běhali s Mirkou (manželka) po pokoji a zjišťovali, zda je všechno ok. Pak mi řekla: Vezměme ji k nám do postele. Tak jsem odpověděl, že jasně. Nemůžu s ní přece bojovat ve čtyři ráno,“ smál se Federer.

„Nakonec ale bylo všechno v pořádku. Jsem šťastný. Tento týden se to stalo několikrát, tak je to možná dobré znamení,“ dodal spokojený vítěz.

Jeho forma a pohoda před blížícím se Turnajem mistrů se zdá být vynikající, což ho při současných zdravotních problémech Djokoviče a trochu nejistém rozpoložení Rafaela Nadala dost možná pasuje do role hlavního kandidáta na titul.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články