Hlavní obsah

Berdych utekl z mečbolu a udolal Tipsareviče! Ferrer smetl Djokoviče

LONDÝN

Zase třísetové drama, ale tentokrát se český tenista Tomáš Berdych raduje z první výhry na Turnaji mistrů. Po obrovské bitvě se mu povedlo otočit zápas s náhradníkem za zraněného Andyho Murrayho, Srbem Jankem Tipsarevičem, a vyhrál po setech 2:6, 6:3 a 7:6 (6). Berdych na rozdíl od úvodního zápasu s Djokovičem tentokrát zvládl tie-break v rozhodujícím setu a oživil šance na postup do semifinále. Prvním jistým postupujícím je David Ferrer, který smetl světovou jedničku Novaka Djokoviče 6:3 a 6:1.

Foto: Reuters

Tomáš Berdych podává ruku Janku Tipsarevičovi poté, co vybojoval první výhru na letošním Turnaji mistrů.

Článek

Kdo čekal, že Janka Tipsareviče dostihne při premiéře na Turnaji mistrů nervozita, šeredně se spletl. Srb začal v londýnské O2 Areně zápas velmi koncentrovaně a suverénně. Hned v první hře šel při Berdychově podání do vedení 40:0 a už na začátku zápasu získala světová devítka povzbuzující náskok prvního brejku.

Tabulka:
1. Ferrer 2 2 0 4:0 2
2. Berdych 2 1 1 3:3 1
3. Djokovič 2 1 1 2:3 1
4. Tipsarevič 1 0 1 1:2 0
Murray - odstoupil 1 0 1 0:2 0

V psychické nepohodě byl naopak od prvních míčků český reprezentant. Na Tipsareviče se mu navzdory vítězství v posledním vzájemném utkání dlouhodobě vůbec nedaří a stejně tomu bylo i v úvodu středečního duelu.

Tomáš Berdych se zlobí při utkání s Jankem Tipsarevičem na Turnaji mistrů v Londýně.foto: Reuters

Rodák z Valašského Meziříčí jakoby navázal na zpackaný závěr prvního utkání s Djokovičem. Kupil zbytečné chyby, úspěšnost prvního servisu mu spadla k hrozivým 30 procentům a na perfektně se pohybujícího Srba nedokázal nic vymyslet.

První set z Paříže nenapodobil

Za stavu 2:5 se už zdálo, že dá Berdych vzpomenout na nedávný vzájemný duel z Paříže, kde úvodní set otočil ze stavu 1:5. Při Srbově podání si vypracoval tři brejkboly, ale ani jeden neproměnil a sadu poměrně hladce prohrál.

Jenže ve druhém setu se karta pomalu začala obracet. Berdych zpřesnil hru, zlepšil procento prvního podání a především v závěru druhého dějství dokázal svojí typickou útočnou hrou soupeře přehrávat. To se promítlo i do skóre. Berdych poprvé sebral  Tipsarevičovi podání a po výhře 6:3 srovnal na 1:1 na sety.

Janko Tipsarevič při utkání s Tomášem Berdychem na Turnaji mistrů.foto: Reuters

Rozhodně ale neměl vyhráno. Už za stavu 1:2 ve třetí sadě musel odvracet po delší době brejkbol, což se nakonec povedlo. Tipsarevič však začal výborně podávat a Berdychovi při svém servisu prakticky nedával šanci. Ale zejména v koncovce rozhodujícího dějství úřadoval při servisu i Berdych a rozhodnout tak musel tie-break.

V něm předváděli oba borci skvělý tenis a drželi si svá podání až do stavu 4:3, kdy rodák z Bělehradu poslal míček do autu a Berdych získal první minibrejk. Jenže hned záhy o výhodu přišel. Dokonce musel odvracet mečbol, který Srb zazdil na síti. Rázem se dostal na koně Berdych. Využil chyb znervóznělého soupeře, který v rozhodujícím okamžiku upadl a umožnil poměrně snadno Tomáši Berdychovi proměnit mečbol.

Ferrer zničil Djokoviče

Španěl David Ferrer je zatím největším překvapením na turnaji. Po hladké výhře nad Andym Murraym smetl ve dvou setech i světovou jedničku Novaka Djokoviče. Po vítězství 6:3, 6:1 si zajistil postup ze skupiny.

A právě Ferrer bude pátečním soupeřem Tomáše Berdycha, který musí Španěla k udržení naděje na postup do semifinále porazit. Zároveň musí doufat, že jeho přemožitel Novak Djokovič neporazí krajana Tipsareviče.

Turnaj mistrů, skupina A:
Berdych (7-ČR) - Tipsarevič (9-Srb.) 2:6, 6:3, 7:6 (6)on-line
Djokovič (1-Srb.) - Ferrer (5-Šp.) 3:6, 1:6on-line

Reklama