Hlavní obsah

Berdych: Tenhle postup řadím hodně vysoko. Ale na finále Wimbledonu zatím nemá

Semifinále na Turnaji mistrů doslova vydřel. Stejně jako proti Srbovi Tipsarevičovi, i proti Španělovi Ferrerovi musel Tomáš Berdych obracet zápas, ve kterém prohrál první set. Rodák z Valašského Meziříčí to však pokaždé zvládl a dnes od 21 hodin si o finále zahraje proti Jo- Wilfriedu Tsongovi z Francie. „Rád hraje agresivně a rád mění hru. Skvěle servíruje. Bude to změna. Nevím, jestli příjemná nebo nepříjemná,“ říká Berdych.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje z výhry nad Davidem Ferrerem.

Článek

Berdych dokázal otočit utkání s Ferrerem a pátého hráče světa porazil 3:6, 7:5 a 6:1. "Zpočátku se mu dařilo vnutit mi jeho hru a samozřejmě to bylo z mé strany o chybách. To bude vždycky, já se nemohu přizpůsobovat jeho hře," vrátil se Berdych k průběhu utkání. "Od konce druhého setu se mi dařilo chytnout správný rytmus. Jak jsem vyhrál druhý set, tak mě to neskutečně nakoplo a pak už to bylo v tom třetím setu vidět," uvedl.

"Člověk to nesmí vzdávat za žádného stavu. Vždycky se to dá otočit. Člověk musí hlavně věřit sám v sebe," dodal. "Musí to skóre znova hodit za hlavu, najít uvnitř mentální sílu a jít zase balon po balonu."

Tomáš Berdych v zápase s Ferreremfoto: ČTK/AP

Ferrer byl spokojen se svou hrou v prvním setu a do poloviny druhého. "Pak jsem velmi špatně podával a hrál jsem velmi krátké údery. Když mi nefunguje servis, je velmi těžké porazit špičkové hráče," prohlásil.

Podle Berdycha se postup do semifinále Turnaje mistrů ještě nevyrovná loňské účasti ve wimbledonském finále, ale považuje ho za jeden z velkých úspěchů ve své kariéře. "Zařadil bych to hodně vysoko," řekl po utkání. "Ale k tomu finále chybí jen jeden zápas. Tak uvidíme, jak to zítra (v sobotu) půjde."

Vybojovaný zápas cennější než hladký průběh

Velký vliv na Berdychův postup do semifinále měl prý hned první zápas s Novakem Djokovičem, který těsně prohrál také ve třech setech. "Chyběl mi jeden bod k tomu, abych měl už ve středu jistý postup. Musel jsem si to vybojovat až dneska. Všechny tři zápasy byly o velké bojovnosti od začátku do konce a to je nejdůležitější," řekl Berdych, který i druhé utkání se Srbem Jankem Tipsarevičem vyhrál ve středu těsně ve třech setech.

"Vážím si těch zápasů, protože všechny tady jsou náročný. Když člověk vyhraje snadný utkání, dobrý. Ale takhle vybojovaný zápas je ještě cennější," řekl Berdych.

Tipsarevič porazil v pátek Djokoviče a oba Srbové vypadli po výhře Berdycha nad Ferrerem. Český tenista tak vyhrál skupinu a spolu se španělským hráčem postoupil do semifinále.

Těší jej, že hraje až večer

Různými postupovými variantami, které před pátečními zápasy připadaly v úvahu, se prý Berdych nezabýval. "Vůbec jsem to neřešil. Nevěděl jsem, jaký je klíč, s kým a kdy můžu hrát. Jen když jsme jeli do haly, tak jsem se podíval, jak (Djokovič a Tipsarevič) hráli. Dál jsem to neřešil."

Ocenil, že díky vítězství ve skupině bude hrát až dnes večer. "Budu mít víc času se dát do pořádku a připravit se," prohlásil. Věří, že to nebude velký problém. "Po vyhraných zápasech se nějaký síly rychle najdou," dodal.

Tsonga úplně jiným tenistou

Utkání s Tsongou bude podle Berdycha velká změna po třech obranářích, s nimiž hrál ve skupině, protože Francouz je ofenzivním hráčem. "Rád hraje agresivně a rád mění hru. Skvěle servíruje. Bude to změna. Nevím, jestli příjemná nebo nepříjemná," řekl Berdych, který Tsongu v říjnu porazil na turnaji v Pekingu. "Naštěstí s ním mám relativně čerstvou zkušenost s dobrým koncem z Pekingu. Určitě budu stavět na zkušenostech z toho zápasu a jdu do toho," uvedl.

Český hráč je v Londýně celkem spokojen se svým servisem, ale prostor pro zlepšení cítí. "Třeba zrovna proti Tsongovi by bylo hezký to zlepšit. Ale když se vyhrává, tak je víceméně jedno, jakým způsobem," dodal.

V druhém semifinále se střetne odpoledne Ferrer s Rogerem Federerem, který porazil ve své skupině všechny tři soupeře. Na otázku, zda Švýcara může v Londýně někdo zastavit, Berdych odpověděl, že zatím na to nemyslel. "Ale proč ne?" řekl. Konstatoval zároveň, že Federer je hodně silný. "Je to ten starý Roger, jako když vyhrával během roku skoro všechno," uvedl Berdych.

Reklama

Související témata: