Hlavní obsah

Odčiní Argentinci fiasko? Poslední finále proti Španělům skončilo hádkou a frustrací

Měl to být nejslavnější rok argentinského tenisu v historii, jenže z velkého daviscupového finále se vyklubalo nečekané fiasko. Tehdy v roce 2008 si k překvapení celého tenisového světa odvezli z Argentiny Salátovou mísu Španělé, kteří to zvládli i bez zraněného Rafaela Nadala. Po třech letech teď mají Juan Martin del Potro a spol. ve španělské Seville šanci na odvetu.

Foto: Reuters

Argentinec Juan Martin del Potro při tréninku na finále Davis Cupu. Při posledním finále proti Španělům svůj part nezvládl.

Článek

Tentokrát se role obrací. Zatímco v Mar del Plata byli velkým favoritem Argentinci, v Seville to budou domácí Španělé. Ti mají možnost během jedenácti let dobýt nejcennější týmový triumf v tenise už popáté. Argentici ještě Davisův pohár nikdy nevyhráli a věří, že čtvrtou finálovou účast už konečně promění v zisk poháru.

Pokud se jim to nepodaří, osamostatní se na čele pomyslného žebříčku neúspěšných daviscupových finalistů. Mezi země, které se třikrát dostaly do finále, v němž nikdy nevyhrály, patří ještě Rumunsko a Indie.

Argentnci se mohou v Seville opírat o jedenáctého hráče světa Juana Martina del Potra, kterého doplňují David Nalbandian, Juan Monaco, Juan Ignacio Chela a Eduardo Schwank. Právě Del Potro poslední finále nezvládl.

Poté co Nalbandian vybojoval první bod, Del Potro svůj zápas s Felicianem Lopezem prohrál, za což to podle tamních médií od zkušenějšího kolegy pořádně schytal. Ostrá hádka se v reprezentační kabině měla strhnout i po porážce Nalbandiana a Agustina Calleriho ve čtyřhře. Výměna názorů byla tak hlasitá, že dolehla až do kabiny Španělů, nicméně Nalbandian později označil zprávy o hádce v jeho týmu za výmysly médií.

Los finále Davis Cupu
Pátek
Nadal - Monaco
Ferrer - Del Potro
Sobota
Lopez/Verdasco - Nalbandian/Schwank
Neděle
Nadal - Del Potro
Ferrer - Monaco

„To už je teď uzavřená minulost. Od finále v roce 2008 jsme dospěli. Já jsem svoji hru hodně zlepšil. A teď se před námi otevírá nová šance. Máme tu nové hráče, hraje se na jiném povrchu, jiném stadiónu a favoritem jsou tentokrát Španělé,“ myslí si vítěz US Open z roku 2009 Del Potro.

Hrdinou Španělů před třemi roky se nakonec stal Fernando Verdasco, který spolu s Lopezem vyhrál čtyřhru a druhý den vybojoval rozhodující třetí bod proti Jose Acasusovi. „Oni hráli doma a byli velcí favorité. A je jasné, že nám to teď chtějí vrátit zpět.  My se ale připravujeme, jako bychom Davis Cup nikdy předtím nevyhráli“ řekl Verdasco.

Rafael Nadal testuje kurt pro finále Davis Cupu v Seville.foto: Reuters

Argentinci se na antuce poctivě připravovali a doufají, že fakt, že Del Potro a Nalbandian od října neodehráli jediný soutěžní zápas, bude pro ně spíše výhodou. Naopak Rafael Nadal a David Ferrer byli ještě v akci na nedávném Turnaji mistrů na tvrdém povrchu.

Pro Španěly může být trochu záhadou aktuální forma Rafaela Nadala, jenž se na své poměry na podzim spíše trápil, což sám přiznal. Ferrer sice vlétl do Turnaje mistrů ve velké pohodě, která však jakoby zmizela při porážce od Tomáše Berdycha.

Federer věří Španělům

„Jsem si jistý, že finále bude svým způsobem otevřené, ale Španělsko je podle mě favoritem. Hrají doma a mají výborný tým,“ odhadoval šance obou finalistů vítěz Turnaje mistrů Roger Federer.

Klíčovým momentem finále může být tradičně sobotní čtyřhra, v níž však naposledy pár Verdasco/Lopez utrpěl v semifinále proti Francii těžkou porážku. „Poučili jsme se z chyb. V semifinále nešly věci tak, jak jsme si představovali. Přes týden jsme potrénovali v Barceloně a připravovali jsme se trochu jinak než v minulosti,“ prozradil Verdasco.

Zápas Španělska s Argentinou začne v pátek ve 14 hodin zápasem Rafaela Nadala s Juanem Monakem, po nich nastoupí David Ferrer proti Juanu Martinu del Potrovi. Celé finále přenáší program ČT4 Sport.

Reklama