Hlavní obsah

Bouzková - Garciaová 6:3, 6:0Bouzková deklasovala francouzskou hvězdu a je ve čtvrtfinále. Veselý překvapivě končí

Praha
Aktualizováno

Parádní představení má za sebou česká tenistka Marie Bouzková, když na trávě v Birminghamu zničila ve druhém kole bývalou čtvrtou hráčku světa Francouzku Caroline Garciaovou jednoznačně 6:3, 6:0 a je ve čtvrtfinále.

Foto: Sport.cz

Marie Bouzková je ve čtvrtfinále

Článek

Bouzková jako první ztratila servis a v úvodní sadě prohrávala 1:3, pak ale získala 11 gamů za sebou a potřetí v sezoně postoupila do čtvrtfinále. V březnu v Guadalajaře došla do semifinále, v únoru v Melbourne byla ve finále, ale ani na druhý pokus první titul nezískala.

V Birminghamu si Bouzková o semifinále zahraje s Coco Vandewegheovou. Američanka, jež v prvním kole vyřadila Kristýnu Plíškovou, dnes porazila Ajlu Tomljanovicovou z Austrálie.

Federer v Halle vypadl

Útok Rogera Federera na jedenáctý titul na trávě v Halle skončil už ve druhém kole. Devětatřicetiletý švýcarský tenista podlehl o 19 let mladšímu Félixi Augerovi-Aliassimemu 6:4, 3:6, 2:6 a při 18. startu na zdejším turnaji poprvé neprošel do čtvrtfinále.

Dvacetinásobný grandslamový šampion zvládl v úvodním kole první zápas na travnatém povrchu od roku 2019 a s kvalifikantem Iljou Ivaškou neztratil ani set. Proti mladému Kanaďanovi ale pátý nasazený Federer příliš často chyboval a první vzájemný duel po boji ztratil.

Federer, jenž se vrací po operacích kolena, odehrál v letošním roce pouze tři turnaje. Z Roland Garros po postupu do osmifinále odstoupil, aby se mohl zotavit a připravit na svůj oblíbený Wimbledon.

Veselý v Prostějově čtvrtý titul nezíská

Česká tenisová jednička, 71. hráč světového žebříčku ATP Jiří Veselý čtvrtý titul na mezinárodním antukovém turnaji Moneta Czech Open v Prostějově nezíská. Ve druhém kole challengeru, který vyhrál stejně jako Jan Hájek a Radek Štěpánek třikrát, nestačil na Němce Tobiase Kamkeho, jemuž podlehl ve dvou setech 6:3, 6:4.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jiří Veselý na turnaji v Prostějově.

Do čtvrtfinále naopak postoupili Zdeněk Kolář, jenž vyřadil v ryze českém souboji Víta Kopřivu 6:3, 7:6 (3) a osmnáctiletý Dalibor Svrčina, který si poradil s Rakušanem Alexandrem Erlerem 6:1:7:5. Další Čech Michal Vrbenský prohrál s pátým nasazeným Hugem Dellienem z Bolívie hladce ve dvou setech 1:6, 2:6.

Sedmadvacetiletý Veselý vypadl na Roland Garros hned v úvodním kole a minulý týden neuspěl v kvalifikaci na trávě ve Stuttgartu, kde chtěl zahájit přípravu na Wimbledon. Na Hané si chtěl vylepšit sebevědomí. Jenže s Kamkem, jenž je na žebříčku ATP o 169 míst hůře postavený, tahal za kratší konec a narazil.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Český tenista Jiří Veselý titul v Prostějově nezíská.

„Od začátku až do posledního míčku jsem se trápil, bojoval sám ze sebou. Kdykoliv jsem mohl něco uhrát, vždycky jsem soupeře vlastními chybami nakopl zpátky. Ať jsem udělal cokoliv, nešlo to," soukal ze sebe bezprostředně po vyřazení zklamaný Veselý.

„Moje vystoupení tady v Prostějově nelze hodnotit jinak než špatně. Očekávání byla jiná a hlavně, moje hra měla být jiná," přiznal. Najít ztracený rytmus se pokusí na travnatých dvorcích nejprve na Mallorce a poté ve Wimbledonu. „Když se to nepodaří, dlouho se v první světové stovce už neudržím," uvědomuje si Veselý.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jiří Veselý ve druhém kole turnaje v Prostějově.

V úplně jiném rozpoložení byl Kolář. Kopřiva mu ale postup nedal zadarmo. „Víťa v prvním setu více kazil, ale ve druhém začal hrát lépe, svoji strojovou hru, kterou jsem očekával. On to tak má. Čím je zápas delší, zlepšuje se, a to se i potvrdilo. Jsem proto nesmírně rád, že jsem to ukončil v tie-breaku druhého setu. Teď se potřebuji dobře najíst, vyspat, zregenerovat. Připravený jsem výborně, sil mám, byť tady hraji i čtyřhru, pořád dost," uvedl spokojený Kolář. O postup do semifinále si to rozdá právě s Kamkem.

Radost měl i mladíček Svrčina. Také on se s Rakušanem Erlerem pořádně zapotil jen ve druhém setu. „Cítím se tu výborně, znám to tady, diváci parádně fandili, takže jsem měl velkou motivaci. Erler je velký střelec. Šel jsem proto do zápasu s tím, hrát každý balon, ale ne tak, aby mě pozabíjel. To vycházelo a on si přestal ve výměnách věřit, a tím mi hlavně v závěru druhého setu pomohl," věděl Svrčina.

Ve čtvrtfinále se utká s 87. hráčem žebříčku ATP, v Prostějově turnajovou trojkou Italem Gianlucou Magerem. „Hraje rychle, je zkušený, minimálně chybuje. Je super, že po roce si mohu zase zahrát s hráčem první světové stovky," liboval si ostravský rodák.

BIRMINGHAM (tráva, dotace 235 238 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Bouzková (8-ČR) - Garciaová (Fr.) 6:3, 6:0
Watsonová (Brit.) - Čang Šuaj (6-Čína) 5:2 skreč
PROSTĚJOV - Challenger Moneta Czech Open (antuka, dotace 66 460 eur) - zápasy s českou účastí:
Dvouhra - 2. kolo:
Svrčina (ČR) - Erler (Rak.) 6:1, 7:5
Kolář - Kopřiva (oba ČR) 6:3, 7:6 (7:3)
Kamke (Něm.) - Veselý (2-ČR) 6:3, 6:4
Dellien (Bol.) - Vrbenský (ČR) 6:1, 6:2
HALLE (tráva, dotace 1 455 925 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Rubljov (4-Rus.) - Thompson (Austr.) 6:4, 6:4
Auger-Aliassime (Kan.) - Federer (5-Švýc.) 4:6, 6:3, 6:2
Kohlschreiber (Něm.) - Moutet (Fr.) 6:4, 7:6 (7:4)
Giron (USA) - Struff (Něm.) 6:7 (1:7), 6:3, 6:4.
LONDÝN (tráva, dotace 1 290 135 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
De Minaur (4-Austr.) - Millman (Austr.) 6:1, 6:3
Norrie (Brit.) - Karacev (5-Rus.) 7:5, 6:2
Draper (Brit.) - Bublik (Kaz.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:0)
Čilič (Chorv.) - Fognini (8-It.) 6:3, 7:6 (7:4)
BERLÍN (tráva, dotace 456 073 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Keysová (USA) - Sabalenková (1-Běl.) 6:4, 1:6, 7:5

Reklama