Hlavní obsah

Martincová - Ostapenková 7:6, 4:6, 6:2Senzační výhra! Martincová si poradila s grandslamovou šampionkou. Plíšková končí

Berlín/Praha
Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková prohrála s Američankou Jessicou Pegulaovou i čtvrtý letošní vzájemný zápas. Premiérový duel na trávě ve druhém kole turnaje v Berlíně čtvrtá nasazená Češka prohrála 5:7, 2:6, na Pegulaovou předtím v roli favoritky nestačila ani v Dauhá, Dubaji a v Miami. Velmi cennou výhru si v osmifinále turnaje v Birminghamu připsala Tereza Martincová, která porazila Lotyšku Jelenu Ostapenkovou 7:6, 4:6, 6:2.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Tereza Martincová v zápase proti Jeleně Ostapenkové

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Karolína Plíšková - Jessica Pegulaová v Berlíně

Devětadvacetiletá česká jednička, která měla v úvodním kole volný los, dnes vstoupila do travnaté části sezony ztrátou podání. Proti neoblíbené soupeřce sice dokázala nakročit k obratu a ujala se vedení 4:2, v závěru úvodního setu ale přišla ještě dvakrát o servis. Ani ve druhé sadě nedokázala rychlý brejk potvrdit a po čtyřech prohraných gamech v řadě jako poslední česká zástupkyně ve dvouhře skončila.

První ročník berlínského turnaje měla původně v plánu i Petra Kvitová, kvůli zranění kotníku z Roland Garros ho ale nakonec vynechala. V prvním kole vypadly Markéta Vondroušová a Karolína Muchová.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Karolína Plíšková v akci v Berlíně, proti ní na kurtu stála Američanka Jessica Pegulaová.

Skvělý výsledek Martincové

Velmi cenný skalp si v osmifinále turnaje v Birminghamu připsala Tereza Martincová, když porazila grandslamovou šampionku z French Open z roku 2017 Jelenu Ostapenkovou 7:6, 4:6, 2:6.

Rodačka z Prahy získala první set po více než hodině boje 7:6 v tiebreaku, když si obě hráčky v průběhu sady dvakrát prohrály podání.

I ve druhém setu se zápas pro Martincovou, které patří v žebříčku 90. příčka, vyvíjel dobře. Bývalé světové pětce a současné 43. hráčce světa, prolomila v páté hře podání a šla do vedení 4:2. Další čtyři hry však patřily favoritce, která sadu získala 6:4 a srovnala stav utkání na 1:1.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Jelena Ostapenková na českou soupeřku nestačila

Rozhodující moment zápasu přišel opět v páté hře, tentokrát třetí sady, kdy Martincová byla znovu úspěšná na returnu a vedla 3:2. Tentokrát si však už šestadvacetiletá Češka náskok vzít nenechala, set v pohodě získala 6:2 a po dvou a půl hodinách boje slavila postup do čtvrtfinále.

Ve čtvrtfinále turnaje v Birminghamu je již Marie Bouzková, na kterou čeká Coco Vandewegheová, Martincovou čeká duel se se čtvrtou nasazenou Ruskou Darjou Kasatkinovou.

Murray vypadl ve druhém kole

Návrat Brita Andyho Murrayho na trávu po tříleté pauze skončil na turnaji v Queen's Clubu ve 2. kole. Trojnásobný grandslamový šampion prohrál s nejvýše nasazeným Italem Matteem Berrettinim 3:6, 3:6.

Na kurty se Murray vrátil poprvé od března, po léčbě menších potíží s třísly ale za největší problém označil svou hru. "Pohyb po kurtu byl celkem dobrý, ale moje hra je jako zarezlá. To budu muset zlepšit," uvedl s výhledem na Wimbledon, na který už získal divokou kartu.

Kolář postoupil v Prostějově do semifinále

Čtyřiadvacetiletý Zdeněk Kolář postoupil do semifinále antukového challengeru Moneta Czech Open v Prostějově, když si ve dvou setech poradil s Němcem Tobiasem Kamkem 6:2, 6:3. Druhý Čech, Dalibor Svrčina, nestačil na třetího nasazeného Itala Gianlucu Magera, jemuž podlehl 6:2, 6:1. a turnaj pro něj skončil.

Kolář o deset let staršímu soupeři prakticky nedal šanci. Neustále měnil rytmus, a to zkušenému Kamkemu vůbec nevonělo.

„Dělalo mu to problémy. Snažil jsem se proto zrychlovat balony, pak jsem přešel na kratší roztočený a hned zase na delší roztočený ven z kurtu. Hru jsem tak kouskoval, aby ji sám nemohl tvořit. Když jsem mu to párkrát umožnil, byl velice nepříjemný a těžko jsem se z toho dostával. Zkrátka, co jsem si myslel, že na něj bude platit, vycházelo," liboval si Kolář.

Nervózní v průběhu utkání nebyl. „Snad jen chvíli před začátkem. Na kurtu to však ze mě spadlo a pak už to bylo dobré," prohlásil. Na případný titul nemyslí, byť jeden challenger letos už vyhrál v Portugalsku. „Pořád je to strašně daleko. Musel bych vyhrát dva ohromně těžké duely. Půjdu míček po míčku, gam po gamu, zápas od zápasu a uvidíme. Soupeři jsou tady velmi kvalitní a já si každé výhry nesmírně vážím," dodal Kolář. Ve finále se utká s Federicem Coriou z Argentiny. „Prohrál jsem s ním těsně minulý týden. Je výborný. Budu se snažit soustředit jen sám na sebe, věřit svým schopnostem," dodal ostravský rodák.

Osmnáctiletý Svrčina stál teprve podruhé proti hráči z první stovky světového žebříčku ATP a přes jasný výsledek favorizovaného Itala potrápil. Hodně litoval nevyužitých šancí. „Nepředvedl jsem špatný výkon. Škoda jen, že jsem nedohrál některé gamy, v nichž jsem měl navrch. Čtyřikrát jsem prohrál svůj servis. Mrzelo to hlavně za stavu 1:0, kdy jsem podával, vedl 40:0 a nezvládl to," kál se.

Pochválil ho i Mager. „Konečný výsledek je pro Dalibora trochu krutý, zápas byl ve skutečnosti mnohem těsnější. Zápas na challengeru proti hráči z první stovky pro něho byla určitě dobrá zkušenost. Pro mě samotného to nebylo vůbec lehké, nastoupil jsem jako favorit a nikdy to není jednoduché s mladým klukem, o němž prakticky nic nevíte a který může hrát o to uvolněněji. Takže nakonec jsem za vítězství určitě rád," podotkl 82. hráč světa, jehož v semifinále čeká Slovák Alex Molčan.

Turnaj žen v Berlíně (tráva, dotace 456 073 eur):
Dvouhra - 2. kolo
Ka. Plíšková (4-ČR) - Pegulaová (USA) 5:7, 2:6
Muguruzaová (6-Šp.) - Rybakinová (Kaz.) 6:4, 6:3
Azarenková (7-Běl.) - Kerberová (Něm.) 6:3, 7:5
Samsonovová - V. Kuděrmětovová (obě Rus.) 6:4, 6:3
Turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 235 238 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Martincová (ČR) - Ostapenková (5-Lot.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:2
Džabúrová (2-Tun.) - Fernandezová (Kan.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:3)
Potapovová (Rus.) - Mladenovicová (Fr.) 6:3, 6:3
Kasatkinová (4-Rus.) - Kosťuková (Ukr.) 6:2, 7:5
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Bouzková, Hradecká (ČR) - Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching (2-Tchaj-wan) 3:6, 7:5, 10:5
Turnaj mužů kategorie challenger Moneta Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 66 460 eur) - zápasy s českou účastí:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kolář (ČR) - Kamke (Něm.) 6:2,6:3
Mager (3-It.) - Svrčina (ČR) 6:3, 6:2
Turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 1 455 925 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Korda (USA) - Nišikori (Jap.) 2:6, 6:3, 7:5
Harris (JAR) - Lacko (SR) 6:3, 7:6 (10:8)
Humbert (Fr.) - A. Zverev (3-Něm.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:3
Basilašvili (Gruz.) - Rinderknech (Fr.) 6:2, 7:5
Turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 1 290 135 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Berrettini (1-It.) - Murray (Brit.) 6:3, 6:3
Evans (6-Brit.) - Mannarino (Fr.) 6:4, 7:6 (9:7)
Shapovalov (2-Kan.) - F. López (Šp.) 6:2, 6:3
Tiafoe (USA) - Troicki (Srb.) 6:3, 7:6 (7:3)

Reklama

Související témata: