Hlavní obsah

Fulnek začal připravovat síň slávy tenistky Petry Kvitové, otevře se koncem léta

Fulnek

Město Fulnek na Novojičínsku začalo připravovat síň slávy tenistky Petry Kvitové. Nejcennějším exponátem v ní bude trofej, kterou vyhrála v roce 2014 ve Wimbledonu. Expozice vznikne v Knurrově paláci a návštěvníkům se otevře na konci léta. ČTK to dnes za fulneckou radnici sdělila Lenka Gulašiová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petra Kvitová bude mít ve Fulneku SÍň slávy

Článek

Kvitová je jednou z největších osobností české tenisové historie. Na kontě má 28 turnajových titulů včetně dvou grandslamových z Wimbledonu nebo olympijský bronz. S českým týmem šestkrát vyhrála Fed Cup. Ve Fulneku vyrostla a žije tam její rodina.

Expozice bude začínat už na nádvoří paláce. "Wimbledonský talíř z roku 2014, kdy Petra vyhrála tento turnaj už podruhé, bude umístěn v bývalé kapli společně s dalšími prestižními oceněními. A cestou k tomuto vrcholu síně slávy se návštěvníci seznámí doslova s celým životem světoznámé tenistky, žákovskými knížkami ze základní školy a prvními tenisovými úspěchy počínaje," uvedl fulnecký starosta Petr Ertelt (KDU-ČSL).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petra Kvitová .

Tenistčin bratr Libor Kvita, který je fulneckým zastupitelem a za město projekt koordinuje, uvedl, že expozice bude interaktivní. Návštěvníkům nabídne pohledy na Petřinu sportovní kariéru i její dětství a život v takové šíři, jak podle Kvity dosud nebyl prezentován.

"Předpokládáme, že právě zákulisí Petřina života bude pro její fanoušky natolik zajímavé, že do Fulneku přivede návštěvníky nejen z tuzemska. Proto je připravován audioprůvodce v několika světových jazycích včetně čínštiny, protože Petra je v Číně hodně oblíbená a lze očekávat, že její příznivci budou chtít vše vidět na vlastní oči," uvedl Kvita.

Obrovský důraz je kladen na dokonalé zabezpečení trofejí i celé expozice. "To je prioritou Petry i celého realizačního týmu," uvedl Kvita.

Město na vytvoření síně slávy uvolnilo 3,1 milionu korun, deseti procenty přispěl Moravskoslezský kraj. Radnice oslovila i potenciální sponzory a hledá možnosti, jak zajistit dotace. "Velice důležitá je pro nás spolupráce s Českým tenisovým svazem, jenž vznik síně slávy uvítal, i s velmi aktivním fanklubem tenistky," uvedl Ertelt.

Jde podle něj o rozumnou investici do rozvoje Fulneku a jeho budoucnosti. "Věříme, že síň slávy Petry Kvitové výrazným způsobem přispěje k rozvoji cestovního ruchu v našem městě, protože jde o projekt, jenž nabídne něco speciálního každému členu rodiny, dětem i dospělým, příznivcům historie i cykloturistiky nebo pěší turistiky, sportovcům i lidem, kteří si rádi posedí u kávy," uvedl starosta.

Kvita uvedl, že v Knurrově paláci vznikne kavárna, jejíž hosté si budou moci během konzumace občerstvení například přečíst výňatky z článků o Petřiných tenisových úspěších. "Naším cílem je upoutat návštěvníky natolik, aby ve Fulneku a případně i v jeho okolí strávili co nejvíc času a aby se sem i rádi vraceli," uvedl starosta.

Otevření své síně slávy by tenistka měla být osobně přítomna. "Termín bude zvolen podle programu Petry Kvitové," uvedl Ertelt.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články