Hlavní obsah

Nejlepší tenista všech dob! Djokovič drží trumfy

Londýn/Praha

Po dovršení wimbledonské jízdy Novaka Djokoviče se tři tenisoví rekordmani seřadili na počtu dvaceti grandslamových vavřínů. V debatě, kdo je nejlepším tenistou všech dob, jsou asi početnější fanouškovské tábory Rogera Federera a Rafaela Nadala. Trumfy v ruce má ale 34letý srbský fenomén.

Foto: Paul Childs, Reuters

Euforie Novaka Djokoviče po šestém triumfu ve Wimbledonu.

Článek

Největšího hráče dějin nedělá jen pouhý výčet vyhraných turnajů. Nad Federerem se kromě úspěchů vznáší i aura tenisového gentlemana s vytříbeným stylem, pro Nadala zase mluví stachanovské výkony na pařížské antuce. Djokovič ale oba své největší konkurenty předčí: jak ve vzájemné bilanci, tak v adaptabilitě na všechny povrchy.

„Před třemi lety, kdy pro mě bylo dvacet grandslamů strašně vzdálených, jsem zjistil, že dokážu hrát na všech grandslamech, tak abych je vyhrál. A je jedno, jestli je to antuka, tráva nebo beton. Právě teď cítím, že jsem nejkomplexnější hráč za celou dobu mojí kariéry," řekl rodák z Bělehradu.

Vzájemná bilance velké tenisové trojky
Djokovič–Federer 27:23
Djokovič–Nadal 30:28
Nadal–Federer 24:16

Djokovič už strávil na čele světového žebříčku 329 týdnů (Federer 310, Nadal 209). Je také tenistou, který jako jediný vyhrál všech devět turnajů série Masters 1000. A všechny vyhrál aspoň dvakrát! Stejně tak minimálně dvakrát ovládl všechny grandslamy (Federerovi chybí druhý titul z Paříže, Nadalovi z Melbourne).

Osm grandslamů přitom Djokovič získal až po třicítce (Nadal 6, Federer 4). V jeho prospěch hraje jak vzájemná bilance s největšími rivaly, tak i skóre proti hráčům top 10, vyhrál 69 procent utkání (Federer 64,6, Nadal 64,3).

„Občas sice má ty svoje výlevy, ale psychicky, a hlavně fyzicky je nesmírně odolný. Klidně může být na kurtu deset hodin. Je hubený, netahá žádná kila navíc. Federer s Nadalem ho teď ohrozit nemůžou. Porazit ho v zápase na tři sety je skoro nemožné," tvrdí wimbledonská finalistka Karolína Plíšková.

Už když na podzim 2017 začal Djokovič spolupracovat s Radkem Štěpánkem, tvrdil mu český vítěz dvou Davis Cupů, že by měl cílit na dvacet grandslamů. V té době jich měl srbský tenista dvanáct, na letošním US Open ale může přidat už 21. velký titul. A zároveň získat čistý grandslam, což se naposledy podařilo Rodu Laverovi v roce 1969.

„Porovnávat jednotlivé tenisové éry je velice složité. Jsou jiné kurty, rakety, míče. Já si vážím už toho, že jsem součástí diskuse o nejlepším hráči historie," řekl Djokovič. V New Yorku může dát své kariéře punc zcela mimořádné výjimečnosti. A doklad toho, že je opravdu nejlepším hráčem všech dob.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Kdo je podle vás nejlepším tenistou všech dob?
Novak Djokovič
67,5 %
Roger Federer
22,9 %
Rafael Nadal
6,1 %
Někdo jiný
3,5 %
Celkem hlasovalo 2056 čtenářů.

Reklama

Související témata: