Hlavní obsah

Úvahy o konci? Kdepak. Kvitová může myslet i na Paříž. Tu olympijskou

Marek BurkertSport.czPrávo

Ještě Indian Wells a Petře Kvitové skončí sezona, kterou bude považovat za jednu z nejméně vydařených v kariéře. Jednatřicetiletá tenistka v ní sice vyhrála turnaj v Dauhá, jenže na grandslamech zkrachovala, vypadla z top 1O a nakonec se rozhodla skončit o pár týdnů dřív, než bývala zvyklá.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Česká tenistka Petra Kvitová během semifinále ostravského turnaje, ve kterém hrála proti Estonce Anett Kontaveitové.

Článek

"Melu z posledního," prohlásila na turnaji v Ostravě, kde nakonec hrála jako jediná z nejužší české špičky. Na rozdíl od Karolíny Plíškové a Barbory Krejčíkové, které se ze zdravotních důvodů omluvily.

Dva zápasy ještě ubojovala, v tom třetím před natěšeným publikem ale nenašla energii.

"Tohle je asi maximum, co v této fázi roku můžu předvádět," povzdechla si Kvitová v závěru šestnácté profesionální sezony.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Petra Kvitová servíruje v utkání 3. kola na US Open.

A mezi fanoušky tak zažehla diskusi, zda se neblíží konec její výjimečné tenisové dráhy. K čemuž přispěly i zprávy o partnerském vztahu s koučem Jiřím Vaňkem.

"V žádném případě nejsou na pořadu dne úvahy o konci kariéry. Naopak Petra se těší, jak se připraví a odpočine na přiští, snad už normální sezonu," říká mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Slůvko 'normální' má v kontextu značný význam. Jestli některá z tenistek dvě covidové sezony protrpěla, pak to byla právě Kvitová.

Bubliny jí nepřidaly

Aby se turnaje vůbec mohly uskutečnit, byly jejich podmínky v době koronavirové nastaveny velmi striktně a platily pro všechny stejně. Karanténa, bublina, areál bez diváků, hotel. A nic mezitím.

Pro náctileté hráčky, jejichž mimotenisový život se omezuje na obrazovku mobilního telefonu, to nepředstavovalo žádný velký problém. Pro třicetiletou šampionku, která k dobrému pocitu z turnaje potřebuje i procházku po městě nebo návštěvu oblíbené restaurace, situace o něco složitější.

"Na Kvitové bylo dost znát, že jí to na turnajích bez diváků nesedne. Všichni víme, jak ji publikum dokáže nabudit," poznamenal bývalý kouč a fedcupový kapitán Jan Kukal.

Loni přitom paradoxně uhrála na grandslamech velmi dobré výsledky: čtvrtfinále na Australian Open, osmifinále v New Yorku a dokonce semifinále na odloženém French Open, kde však letos skrečovala po prvním kole kvůli kurióznímu zranění, jež utrpěla cestou z tiskovky.

Nevedlo se jí ani na milovaném Wimbledonu a třetí kolo US Open bylo jen slaboučkou náplastí.

"Letos jsem zažila hodně zdravotních problémů. Fyzicky i psychicky jsem vyčerpaná," netajila Kvitová v Ostravě, kde oznámila, že se nezúčastní pražského finále Billie Jean King Cupu.

Podle zpráv z tenistčina týmu to ovšem ani náhodou neznamená přípravu půdy na postupný odchod ze scény.

Druhá nejstarší z top 30

I když je Kvitová v jednatřiceti druhou nejstarší hráčkou z top 30 (po 33leté Němce Kerberové), motivace se pro ni pořád najde dost. Ačkoli už má ve sbírce i dva Wimbledony, triumf na Turnaji mistryň a šest Fed Cupů.

Kvitová si velmi přála uspět na letošní olympiádě v Tokiu, jenže v dusnu a vedru prohrála už ve druhém kole. Sice vlastní bronz z Ria, ovšem zlatá meta je něco úplně jiného.

Foto: David W Cerny, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová během semifinále Ostrava Open 2021.

Za tři roky na olympiádě v Paříži už bude tenistce z Fulneku sice 34, ale proč se vzdávat velkých cílů. Když byla v tomto věku Serena Wiliiamsová, dokázala ještě získat dva grandslamy ve dvouhře.

Pro Kvitovou je teď nejpodstatnější, aby zase najela na svoji pravidelnou sezonní rutinu. Po pořádné přípravě toho může ještě hodně dokázat.

Vydrží podle vás Petra Kvitová hrát do olympiády v roce 2024?
ano
75,5 %
ne
24,5 %
Celkem hlasovalo 1570 čtenářů.

Reklama

Související témata: