Hlavní obsah

Vyhazoval za lamborghini či ferrari a skončil jako chudák. Teď tenisová hvězda hýření lituje

Praha

V dobách největší slávy si užíval luxusu a peníze rozhazoval na všechny strany. Jenže zlaté časy netrvaly věčně a milionářské období vystřídal tvrdý pád. Bývalý hvězdný tenista Mark Philippoussis se rozpovídal o své době temna a o pocitech studu z chudoby pro australskou televizi Channel 7.

Foto: Profimedia.cz

Mark Philippoussis všechno své jmění prohýřil.

Článek

„Měl jsem sen, že se stanu profesionálním tenistou. A moje rodina tomu snu vše obětovala. Táta měl dobrou práci v bankovním byznysu, kterou ale opustil, aby mi pomohl moje sny vyplnit. Tvrdě jsem makal a nakonec jsem měl to štěstí, že jsem dosáhl na to, o čem jsem snil," rozpovídal se někdejší osmý tenista světa o své cestě na vrchol.

„Dobrou zprávou bylo, že jsem vydělával dost na to, aby nikdo z rodiny nemusel chodit do práce. Jenže pak se mi nakupila zranění a všechno zastavilo," popisoval rodák z Melbourne počátek problémů.

„Vždycky mi říkali, abych si šetřil na horší časy. Ale cítil jsem to jako projev slabosti, když jste myslel na to, že může přijít zranění a dělal jste si finanční rezervy. Takhle nemůžete přemýšlet, musíte jet dál a po zranění se vracet rychle zpět," vykresloval své myšlenkové pochody někdejší finalista Wimbledonu a US Open.

Téměř dvoumetrový chasník, který koketoval také s modelingem a zábavním průmyslem, s nímž přišel do styku při účasti v americké reality show Age of Love, si uměl v době hojnosti na přelomu milénia užívat naplno.

Budoval si flotilu sportovních a luxusních vozů. V garáži měl všechny možné vozy od mercedesu, bentley, lamborghini či ferrari. K tomu si přikoupil ještě kolem patnácti motocyklů.

„Prostě jsem se nudil. Klidně jsem vyměnil nové auto po měsíci, protože mě prostě už nebavilo. A nový vůz mi většinou žádné štěstí také nepřinesl," přiznal se Philippoussis v dřívějším rozhovoru, v němž popisoval, jak coby úspěšný dvacátník žijící na Floridě hýřil.

Ze série bizarních historek kolem nákupů aut vyčnívá ta, jak se mu nechtělo jet domů z Tampy taxíkem, a tak si během pár minut koupil zbrusu nový Dodge Viper za v přepočtu necelé dva miliony korun. Během jízdy se ale ujistil, že takové auto nechce a hned druhý den ho prodal.

Pohádkové výdělky se ale rychle rozkutálely a dvojnásobný daviscupový šampion začal padat na tvrdé dno kolem roku 2009, kdy musel podstoupit už šestou operaci kolena. S extravagancí byl rázem konec. Philippoussis sváděl právní boj o udržení rodinného domu v hodnotě 1,3 milionu dolarů, protože nebyl v té době schopen splácet hypotéku.

„Byl jsem mimo několik měsíců, už jsem si toho nemohl moc dovolit. Popravdě jsem musel prosit kamarády, aby mi došli koupit do obchodu jídlo. Doma jsme pak sedm dní v týdnu jedli těstoviny se zelím. Moje matka to považovala za jídlo pro chudé," vykládal bývalý tenista, který jen na prize money vydělal za kariéru přes sedm milionů dolarů, tedy v současných poměrech více než 140 milionů korun.

„Strašně jsem se styděl, protože rodiče obětovali vše pro můj sen a já jsem pak nebyl schopen se o ně postarat. Propadal jsem se do temnot a depresí. Neměl jsem v srdci nikdy víc bolesti, než když jsem viděl, jak moji milovaní trpí kvůli mým činům," svěřil se.

Philippoussis se ještě na pár zápasů na profesionální okruh vrátil. Jeho definitivně posledním duelem byla porážka v kvalifikaci turnaje v Newportu v roce 2015.

Reklama