Hlavní obsah

Vzory? Kvitová a Nadal. Máme dobře našlápnuto, vědí úspěšné české juniorky

Praha

O budoucnost českého (ženského) tenisu není třeba se bát. Ohromujícím způsobem zatočil tým ve složení Nikola Bartůňková, Sára Bejlek, Brenda Fruhvirtová ve finále juniorského Billie Jean King Cupu v Turecku se všemi soupeřkami. Ve čtvrtek se dvě patnáctileté vítězky fotily v Praze s velkou trofejí, o kterou se bude hrát v listopadu v O2 areně.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

České tenistky Nikola Bartůňková (vlevo) a Sára Bejlek.

Článek

„Jel jsem tam s týmem, který je suverénně nejlepší na světě. I když jsou holky mladší než nejstarší povolený ročník. Moje funkce tak byla dost kosmetická. Všechny hrají skvěle. Dokázaly si poradit i se zdravotními problémy," líčil kapitán David Škoch, vítěz wimbledonské juniorské dvouhry z roku 1992.

Šéf českého tenisového svazu Ivo Kaderka nejdřív rozdal úspěšným juniorkám obálky s finančním příspěvkem na další rozvoj jejich kariér a pak jim dal i za úkol, aby se za pár let staly členkami dospělé reprezentace v BJKC. Zároveň je pozval do šampionské lóže na pražský finálový turnaj.

„Byla jsem na finále Fed Cupu proti Rusku (2015), kde rozhodující debl vyhrály Plíšková se Strýcovou. Velký zážitek," usmívala se Bartůňková, jejímž vzorem je Petra Kvitová a mezi muži pak Roger Federer a Rafael Nadal. „Pro mě taky Petra a celosvětově Nadal," přidala se Bejlek. „Byla jsem v jeho akademii, což byl super zážitek."

Foto: Ondřej Deml, ČTK

České tenistky Nikola Bartůňková (vlevo) a Sára Bejlek, které vyhrály juniorský Pohár Billie Jean Kingové.

Jednou by rády zažily i to, co na vlastní kůži při fedcupových triumfech mohly prožít Kvitová a spol.

„Cesta je ještě dlouhá, ale myslím, že máme dobře našlápnuto. Klidně tam za tři čtyři roky můžeme být," prohlásila se zdravým sebevědomím Bartůňková. „Nemám co dodat," rozesmála kamarádku Bejlek. A na obou bylo znát, že přišly na chuť týmovým soutěžím. „Je to vždycky lepší být v kolektivu, fandit si navzájem. Byl na nás i trochu tlak a zvládly jsme to," tvrdila Bejlek.

Na začátku listopadu budou mít možnost s třetí do party Fruhvirtovou ochutnat atmosféru nabité haly, která přeje Češkám. Za prvních 24 hodin se vyprodalo přes 55 procent kapacity O2 areny na zápasy domácích hráček v Billie Jean King Cupu.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.