Hlavní obsah

Nejsem tolik zadýchaná, spoustu míčů doběhnu, a to pomáhá i hlavě, říká šťastná Kvitová

Evidentně zhubla a spoustu míčů, na které dříve nedosáhla, dnes hravě doběhne. Čerstvá šampiónka z Tokia Petra Kvitová věří, že titul ukazuje správně nastolenou cestu. Předloňská wimbledonská vítězka se po US Open vrhla do práce s koučem Davidem Kotyzou a hlavně s novým kondičním trenérem Markem Všetíčkem a je ráda, že hned na prvním turnaji bylo vidět zlepšení.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Petra Kvitová s cenou pro vítěze.

Článek
Fotogalerie

"Doufám, že jsme na správné cestě. Tenhle turnaj mnohé i ukázal a věřím, že v tomhle se bude pokračovat," řekla Kvitová po finále, v kterém porazila Němku Angelique Kerberovou 2:1 na sety. "Samozřejmě je hrozně předčasné o tom tak mluvit, nechci to zbytečně zakřiknout, ještě se toho může stát hodně, ale jsem pozitivní a téhle práci věřím," řekla s nadějí v hlase.

Mohla hrát svou hru na risk

S Všetíčkem pracovala na fyzické kondici čtrnáct dnů a v Tokiu se podle svých slov cítila dobře. Na kurtu působila jistěji a především byla u míčů včas, s čímž měla v průběhu sezóny občas problémy. "To mi dost pomohlo. Díky tomu jsem mohla hrát svoji hru na risk, kdy záleží na pár centimetrech. Pokrok byl asi vidět," řekla. "Podařilo se mi uvolnit a ukázat, co jsem natrénovala. S Markem i s Davidem jsme udělali velký kus práce. Jsem ráda, že se to nakonec ukázalo i v zápasech."

Kondiční zlepšení se odrazilo i na psychice. Kvitová působila v Tokiu sebejistě podobně jako v životní sezóně v roce 2011, v které vyhrála Wimbledon i Turnaj mistryň. "Nejsem tolik zadýchaná. Vím, že spoustu míčů doběhnu, což mi pomáhá i v hlavě. Asi i proto jsem zvládala důležité momenty v koncovkách," řekla Kvitová, která v Tokiu porazila mimo jiné i Venus Williamsovou z USA.

Dobrou fyzičku prokázala v závěru turnaje. Ve čtvrtek odehrála dva zápasy v jeden den, v pátek třísetové semifinále a dnes další těžký duel. "Ráno jsem vždycky cítila bolístku na těle, ale nešlo o žádné zranění, spíš šlo o celkovou únavu, která se v zápase s adrenalinem rozhýbe. Ten zápřah jsem zvládla dobře," řekla.

V semifinále proti Williamsové i ve finále s Kerberovou se Kvitová vypořádala se složitými koncovkami. "Moc si toho vážím. To jsem poslední dobou moc nezvládala a jsem ráda za to, že tenhle týden jsem to otočila," pochvalovala si.

Uklidnění v šatně

Závěrečný zápas s Kerberovou Kvitová zvládla, i když měla výpadek ve druhém setu, v kterém dostala kanára. "Nebyla jsem u míčů nohama, což bylo vidět i na výsledku," řekla Kvitová. Před třetí sadou se uklidnila v šatně a znovu dominovala. "Řekla jsem si, že je to finále a musím tam nechat všechno. Vyhecovala jsem se, chodila jsem do míčů a to byla jediná cesta, jak vyhrát. Hrát agresivně, aby (soupeřka) neměla na svoje údery čas a nehrála dlouhé výměny, v nichž by mohla být lepší," řekla.

Ve třetím setu duelu s Němkou už vedla Kvitová 4:0 a 5:2, ale nakonec proměnila až čtvrtý mečbol a vyhrála rozhodující set 6:3. "V tom třetím setu jsem trošku zatuhla a nervy pracovaly, tam to bylo spíš o boji a snaze hlavně dostat míč do kurtu."

Návrat do světové desítky

Po titulu v japonské metropoli se Kvitová vrátí po čtrnácti dnech do světové desítky. Z jedenáctého místa se posune na sedmé. Zároveň se přiblížila k účasti na Turnaj mistryň. "Spíš je to obří krok do Istanbulu, to je odměna za sezónu. Fakt, že se vrátím do desítky, je taky hezký, ale žebříček je jen číslo," řekla Kvitová.

Reklama

Související témata: