Hlavní obsah

Kvitová - Kerberová 6:2, 0:6, 6:3Fantazie na druhou! Kvitová vydřela v Tokiu titul, Berdych si po bitvě zahraje v Bangkoku finále

Tokio/Bangkok
Aktualizováno

Petra Kvitová zvítězila ve finále turnaje v Tokiu, když porazila Němku Angelique Kerberovou 6:2, 0:6 a 6:3. Českou tenistku nerozhodil ani kanár ve druhém setu a z Japonska si poprvé v kariéře odváží titul. Tomáš Berdych v thajském Bangkoku porazil po ohromné bitvě Francouze Gilla Simona 6:7, 6:2, 7:5 a o svůj první titul v sezóně si česká jednička v neděli zahraje proti Milosi Raonicovi z Kanady.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Petra Kvitová po vítězném úderu.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletá Kvitová se letos raduje z druhého triumfu, v únoru ovládla turnaj v Dubaji. Celkem si vylepšila finálovou bilanci na 11 výher proti čtyřem prohrám.

Díky vítězství se Kvitová vrátí do světové desítky žebříčku WTA, posune se z jedenáctého na sedmé místo. Sedmá je i v hodnocení sezóny a výrazně zvýšila své šance na postup na Turnaj mistryň, který se uskuteční v Istanbulu.

"Tenhle titul pro mě hodně znamená a jsem moc ráda, že jsem vyhrála. Mám před sebou ještě pár turnajů, chci si je užít a zahrát si Turnaj mistryň. Teď jsem získala pár bodů, tak doufám, že to vyjde," řekla Kvitová při slavnostním vyhlášení.

Duel začala suverénně

Souboj tenistek hrajících levou rukou začala Kvitová suverénně, hrála agresivně, dobře podávala i returnovala a Němka nestíhala. Ve druhém setu ale česká hráčka začala více chybovat, spěchala a za dvacet minut jí Kerberová nadělila "kanára".

Před třetím setem si došla Kvitová na toaletu a po pauze začala hrát jako v úvodní sadě. Byla včas u míče, diktovala tempo výměn a rychle vedla 4:0. Pak přišla o servis a nechala Kerberovou snížit. Za stavu 5:2 nevyužila dva mečboly při podání soupeřky a vzápětí odvrátila další brejkbol. Při čtvrtém mečbolu zápas ukončila poté, co v dlouhé výměně donutila Němku poslat míč do sítě.

Po výhře objala kouče Kotyzu

"Obě jsme hrály poslední míč dobře, byla to dlouhá výměna a já měla štěstí, že jsem ten míč dokázala vyhrát," komentovala Kvitová poslední fiftýn. Po něm si na kurtu vychutnala ovace publika, podala Kerberové u sítě ruku a běžela do rohu dvorce, kde se objala s trenérem Davidem Kotyzou.

Berdych začal výborně, pak se ale strhla řež

Osmadvacetiletý Berdych do Bangkoku přijel po vyhraném daviscupovém semifinále s Argentinci v Praze a zatím plní roli nasazené jedničky. Se Simonem se utkal už poosmé a měl s ním nepříznivou bilanci 2:5. Na turnaji ho naposledy porazil před pěti lety, pak ještě v Davis Cupu o rok později. Pak ale přišla série tří proher.

"S Gillesem to jsou vždycky hodně dlouhé zápasy, je to jeho styl," řekl Berdych. "Rád hraje dlouhé výměny, snažil jsem se s tím vypořádat. Poslední game byl hodně dlouhý a těžký, ale servis mi pomohl to ukončit," dodal.

Proti světové čtrnáctce nastoupil ostře, ale vedení 3:0 ztratil a prohrál tie break. Druhý set už si po podobném průběhu pohlídal. V rozhodující sadě si oba hráči hned v úvodu sebrali jednou podání, což se českému tenistovi podařilo znovu v jedenáctém gamu a vedení 6:5 získal čistou hrou. Pak ale rychle prohrával 0:40, načež všechny tři brejkboly odvrátil a mohl se radovat z prvního finále od březnového turnaje v Dubaji.

Tam ho zastavila světová jednička Srb Novak Djokovič, o týden dříve v Marseille ve stejné fázi turnaje domácí Jo-Wilfried Tsonga. Jeho posledním soupeřem v Bangkoku na cestě za devátým titulem v kariéře bude Raonic, s nímž jediný vzájemný zápas loni v Cincinnati prohrál.

Tenisový turnaj žen v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 2,369.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (7-ČR) - Kerberová (5-Něm.) 6:2, 0:6, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Blacková, Mirzaová (Zimb./Indie) - Chan Hao-Ching, Huberová (Tchaj-wan/USA) 4:6, 6:0, 11:9
Tenisový turnaj mužů v Kuala Lumpuru (tvrdý povrch, dotace 984.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Sousa (Portug.) - Melzer (4-Rak.) 6:4, 3:6, 6:4
Benneteau (5-Fr.) - Wawrinka (2-Švýc.) 6:4, 6:3
Tenisový turnaj mužů v Bangkoku (tvrdý povrch, dotace 567.530 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Berdych (1-ČR) - Simon (4-Fr.) 6:7 (5:7), 6:2, 7:5
Raonic (3-Kan.) - Gasquet (2-Fr.) 3:6, 7:5, 6:4
Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 5,185.625 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Erraniová (5-It.) - Flipkensová (Belg.) 7:6 (7:3), 6:1
Vinciová (10-It.) - Svitolinová (Ukr.) 6:2, 6:2
Stephensová (11-USA) - Wozniaková (Kan.) 6:4, 6:4
Suárezová (12-Šp.) - Mladenovicová (Fr.) 6:2, 3:6, 7:5
U. Radwaňská (Pol.) - Halepová (16-Rum.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2)
Schiavoneová (It.) - Cornetová (Fr.) 3:2 skreč
Niculescuová (Rum.) - Becková (Něm.) 7:6 (7:4), 6:4
Lepchenková (USA) - Watsonová (Brit.) 1:6, 6:3, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
Görgesová, Záhlavová-Strýcová (Něm./ČR) - Aojamaová, Moultonová-Levyová (USA) 7:5, 4:6, 10:8

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články